Így épült fel a legendás tévéműsor, a Delta főcíme

Az 1964-ben indult ismeretterjesztő programot közel ötven éven át láthattuk a tévéképernyőn.

Kudlik Júlia, a Delta műsorvezetője (1970) Fotó: Rádió és Televízió Újság/Fortepan/56546

A nyugati világ tudományos eredményeit a szocialista blokkban bemutató műsorok legnagyobbika, az 1965-1996 közt Kudlik Júlia által vezetett Delta zenéje mindenki számára ismert, azonban a főcím nyitó képsorairól a legtöbben keveset tudnak.

Szuhay-Havas Ervin az akkori tudományos kisfilmekből (pontosabban egy másik műsorának, a Nagy pillanatok – nagy felfedezések snittjeiből) válogatta ki a felvételeket, amelyek a kor legfontosabb tudományos és emberiA csimpánzok felismerik társaik tudásbeli hiányosságait. eredményeit mutatják be, amelyek a következők:

Az Avro 698 Vulcan VX777 prototípus repülése az 1957-es Farnborough International Air Show-n
Alacsonyan elhúzó MiG-19 az 1955-ös tushinói légiparádén
A Himalája a világ legmagasabb hegyLenyűgöző templomegyüttes a felhők fölé magasodó Fanjing hegy tetején - videó. ének két évvel korábbi meghódításáról készített dokumentumfilmben, a The Conquest of Everestben (1953)
Szánhúzó emberek a Scott Of The Antarctic című játékfilmből (1948), ami a Déli-sarkot elsőként meghódítani kívánó, de végül egy Sokatmondó fotók mesélnek az Amerikát és Kanadát sújtó sarkvidéki hidegről. napos késéssel másodikként érkező Robert Falcon Scott tragédiába torkolló expedíció106 éves gyümölcskenyérre bukkantak tudósok egy távoli antarktiszi kunyhóban. ját örökítette meg – a visszafelé tartó úton ugyanis mindannyian odavesztek.
A lánctalpas egy Tucker Sno-Cat Type 743, ami a Mount Everestet elsőként megmászó Edmund Hillaryvel együtt a Nemzetközösségi transzantarktiszi expedíció részeként 1957-1958-ban járt a Déli-sarkon.
A csapat gyalogosan kelt át a kontinensen, a járművek csak szállást és tárolóhelyet nyújtottak, illetve erre szerelték a rádiókat.
A Vezúv kitöréseinek egyike
Az Egyszarvú csillagkép része, a Rozetta-nebula
A 700 fényévnyire található Hélix-köd fekete-fehér felvétele

Zenéje a Song of the Second Moon, mely Tom Dissevelt és Kid Baltan műve, ami egyben az egyik legelső elektronikus szintézissel előállított zene. Erre az akkor ritkaságnak számító elektronikus zenére Belohorszky Károly, a Rádió technikai rendezője bukkant rá egy 1957-es lemezen, amelyet Csehszlovákiából hozott.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!