Idegen életformáknak adhat otthont a Csuri üstökös

A 67P/Csurjumov-GeraszimenkoAz élet fontos alkotóelemeit találta meg a Rosetta űrszonda a Csuri üstökösön. üstökös, azaz a “CsuriA Csuri üstökös segített megfejteni a földi légkör egy titkát. idegen mikrobiális életformáknak adhat otthont – fejtette ki álláspontját két brit asztrobiológus a Királyi CsillagIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. ászati Társaság Walesben zajló éves közgyűlésén. Az Európai Űrügynökség űrszondája, amelyet 2004-ben indítottak útnak, 2014. augusztus 6-án állt pályára a “Csuri” magja körül. A RosettaRosetta - minden idők egyik legkomplexebb űrmissziója. és a célüstökösRosetta - minden idők egyik legkomplexebb űrmissziója. jelenleg körülbelül 198 millió kilométerre van a Naptól, amelyhez augusztus 13-án “merészkednek” a legközelebb.

Csuri üstökös

Az elmúlt néhány hónapban az üstökösről készült felvételek arról tanúskodnak, hogy az égitest nem egy közönséges “űrszikla”: felszínét szerves anyagokban gazdag sötét “kéreg” borítja, találtak vízjégfoltokat, mi több, vannak befagyott krátertavak jelenlétére is utaló jelek. Chandra Wickramasinghe, a Buckinghami Egyetem professzora, valamint Max Wallis, a Cardiffi Egyetem tudósa úgy véli, a “Csuri” szokatlanSzokatlan dolgok, amivel csak Dubaiban találkozhatunk. “küllemére” nincs más magyarázat, mint hogy jeges felszíne alatt változatos mikrobiális életformák rejtőznek.

Mint a brit kutatók kifejtették a rendezvényen, a földi extremofil mikroorganizmusokhoz hasonló életformákról lehet szó, amelyek bolygóHogy nézett ki a Mars 4 milliárd évvel ezelőtt? - videó. nkon szélsőséges fizikai vagy kémiai tulajdonságokkal bíró élőhelyekhez alkalmazkodtak. Az elvégzett számíRejtélyes tó keletkezett a tunéziai sivatagban. gépes szimulációk alapján a mikroorganizmusokKorábban ismeretlen, ősi mikroorganizmusokat találtak Mexikó lenyűgöző kristálybarlangjában. az üstökös vízjégben gazdag területeit népesíthetik be. Ezek az életformák megtanultak fagyKristálytisztán fagyott be egy tó vize a Magas-Tátrában. ásgátló Kiderült, hogy mik alkotják a Ceres törpebolygó fénylő foltjait. kat előállítani, így akár mínusz 40 Celsius-fokos hőmérsékletet is kibírnak. A mikroorganizmusok számlájára írhatók az égitest felszínén felfedezett szerves anyagok is.

Csuri üstökös

Mindazonáltal sem a Rosetta, sem a PhilaeSikeresen landolt a Rosetta űrszonda leszállóegysége az üstökösön. leszállóegység nem rendelkezik az idegen életformák azonosítására szolgáló műszerekkel. A projekt tervezésekor, amikor felvetődött, hogy az űrszondát esetleg fel kellene szerelni ilyen eszközökkel, a puszta ötletet is nevetségesnek tartották az illetékesek. Chandra Wickramasinghe szerint, aki annak idején részt vett a Rosetta-projekt tervezésében, nyitottabban kellene kezelni az idegen életformák létezésének kérdését. “Ötszáz évvel ezelőtt kemény csatározások árán sikerül elfogadtatni, hogy nem a FöldA tavalyinál is korábban használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait. a világegyetem központja. Ami az életet, a biológiát illeti, gondolkodásunk mindmáig Föld-centrikus maradt és nem kevés erőfeszítést igényel, hogy megszabaduljunk ezektől a nézetektől” – hangsúlyozta Chandra Wickramasinghe professzor.

rosetta-2

Forrás: MTI, theguardian.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!