Hóesésben kóborló farkasokat örökített meg az Aggteleki Nemzeti Park vadkamerája

Szakadó Önfeledten csúszkált a játékos kedvű vidra a vastag hótakróban. esésben kóborló farkasokat örökített meg egy kihelyezett vadkameraVadkamera rögzítette egy hiúz és egy róka találkozását az Aggteleki Nemzeti Parkban. az Aggteleki Nemzeti Parkban, a ragadozóFélelmetes csúcsragadozó volt a Kína területén élt hatalmas ősvidra. król készült legújabb felvételt Szabó Ádám nagyragadozó kutató tette közzé. Az utóbbi években egyre többször sikerül farkasokat filmre venni hazánkban.

Néhány évszázada a farkasRejtély a tudósok számára, hogy farkas vagy kutya a 18 ezer éves kölyöktetem. egész Európában általánosan elterjedt volt, ám az erdőTöbb százezer őshonos fát ültet tavaszig a Kiskunsági Nemzeti Park. k feldarabolásával, a kitartó üldözés hatására, illetve az országhatár megváltozása miatt a 20. század közepére MagyarországKét évszázad elteltével figyeltek meg ismét egy különleges orchideafajt a Mecsekben. területéről szinte teljesen eltűntek. A szomszédos országokban, így például Szlovákiában ugyanakkor mindkét faj fennmaradt, sőt lassan terjeszkedni kezdett.

Az 1980-as évektől fogva rendre érkeztek beszámolók arról, hogy a ragadozók átlépik határainkat, elsősorban az Északi-középhegységben. Az Aggteleki-karszton bizonyítottan évekkel ezelőtt megtelepedtek a farkasokA kutyák és a farkasok is felismerik, ha igazságtalanul bánnak velük. , de a Zempléni-hegységben, a Bükkben és a Börzsönyben is előfordulnak észlelések.

A háborítatlan erdőterületek hiánya, valamint az illegális kilövések rendkívüli veszélyeket jelentenek a farkasok számára, holott jelenlétük elengedhetetlen az erdők életközösségének egészséges működéséhez. A farkas, a közkeletű vélekedésekkel ellentétben nem támad emberre, a háziállatokÁtkelőhelyek az utakon a vadon élő állatoknak. pedig megvédhetők velük szemben, az őrzőkutyákKutyáik is elkísérték az embereket a termékeny félholdról történt elvándorlás során. , vagy arra alkalmas kerítés segítségével.

Forrás: Wikimedia Commons/Bernard Landgraf 

„A farkasok az erdei élővilág „karmesterei”. A növényevő nagyvad fajok, mint szarvasok, őzek, vaddisznók térbeli elhelyezkedését, mozgását irányítják, miközben elejtik a beteg vagy sérült egyedeket. A növényevők visszaszorítása további növényZhangjiajie Nemzeti Erdő Park - az UNESCO Világörökség része. és állatfajok ezreire hat pozitívan. A vadfajok szabályozása olyan fontos szerepük, hogy az amerikai YellowstoneMegakadályozta a grizzly medvék vadászatát egy amerikai bíró. Nemzeti ParkA világ egyik legszebb tórendszere - Plitvicei-tavak. erdei és folyóAnavilhanas Nemzeti Park - a Föld egyik legnagyobb édesvízi szigetvilága. k menti élővilága évek alatt gazdagodásnak indult, miután a farkast 1995-ben elkezdték visszatelepíteni” – mondta a farkasok visszatérésének fontosságáról Gálhidy László a WWF MagyarországMásfél év bizonytalanság után ismét sikerült megfigyelni a Zemplénben élő hiúzt. erdővédelmi programjának vezetője.

Forrás: flickr/MrT HK/Wikimedia Commons


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!