Hatalmas, gyorsan növekvő üreget fedeztek fel egy antarktiszi gleccser alatt

Rekordsebességgel növekvő, hatalmas üreget fedeztek fel egy gleccserPeru 40 év leforgása alatt elveszítette a gleccserei felét. alatt az Antarktiszon. A tíz kilométer hosszú és négy kilométer széles üreg mintegy 350 méter magas. Az üregből hiányzó jég5 gyönyörű jégbarlang. legnagyobb része az elmúlt három évben olvadt el. Ez egy meglehetősen megrázó felfedezésTöbb mint kétezer éve történt, hatalmas napkitörés nyomaira bukkantak Grönlandon. – közölte a NASARekordszámú pályázó jelentkezett a NASA legújabb űrhajósképzésre. bolygóMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. kutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory a Science Advances című szaklapban. Most, mint mondják, azt kell kideríteni, hogyan befolyásolta az olvadási folyamat a tengerszintet.

Forrás: NASA/James Yungel/Operation IceBridge
Forrás: NASA

Az üreg, mely egykor 14 milliárd tonna jeget foglalt magában, az AntarktiszMozgásba lendült az Antarktiszról tavaly leszakadt gigantikus jéghegy. nyugati részén, a Thwaites-gleccser alatt található. A gleccser alatti kőzetA földköpeny eddig ismeretlen régióját fedezték fel. itt jóval alacsonyabban fekszik a tengerszintnél. A jég nagy része az elmúlt évben, a betörő tengervíz miatt olvadhatott meg – írják a kutatók.

“A gleccser alatti üreg mérete fontos tényező az olvadásban. Ha több melegA szokásosnál 30-40 fokkal melegebb van az Északi-sark környékén. levegő és vízVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. jut be a gleccser alá, az gyorsabban olvad” – fejtette ki Pietro Milillo, a kutatásÚj felfedezések kapujában áll a nagy hadronütköztető. fő szerzője.

Forrás: NASA/OIB/Jeremy Harbeck

A teljes Thwaites-gleccser akkora, mint Florida, és jelenleg a tengerszint-emelkedés négy százalékáért felelős. Ha a teljes gleccser elolvadna, a világ óceánjai mintegy 65 centiméterrel megemelkednének.

“Évek óta gyanítjuk, hogy a Thwaites nincs szilárd összeköttetésben a talajjal” – mondta Eric Rignot, a tanulmány társszerzője. Új műholdak segítségével azonban most először lehetségessé vált pontosan megmérni a gleccserekRendszeressé válhat a jéghegyek leválása a chilei gleccsereken. változásait és az üreg kiterjedését. A NASA műholdjai 2010 óta nagyfelbontású radarokkal figyelik a gleccsereket.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!