Hamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal

A Földközi-tengerÉvente 570 ezer tonna műanyagszemét kerül a Földközi-tengerbe. ről köztudott, hogy a világ egyik legszennyezettebb térsége, ám szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet tovább rosszabbodhat és hamarosan annyi műanyagMűanyagevő hernyók segíthetnek megtisztítani a világot. hulladékMűanyagevő hernyók segíthetnek megtisztítani a világot. lesz a Földközi-tengerben, mint halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. . Jelenleg minden tengerből kifogott három kilogramm halra egy kilogramm műanyag hulladékMegfojtja a műanyagszennyezés a Földközi-tengert. jut. Becslések szerint azonban 2030-ra egy kilogramm halra egy kilogramm hulladék juthat – közölte Miguel Garcia-Herraiz spanyol diplomata, a Szövetség a Mediterrán-térségért szervezet főtitkárának helyettese, aki a környezetvédelemKomoly tanulságokkal szolgálhatnak a jelenkor számára a földtörténet eddigi tömeges kihalásai. ért és vízgazdálkodásért felelős.

Forrás: NASA/MODIS/Jeff Schmaltz/Holli Riebeek

A szakember elmondta, hogy a legtöbb szennyezést az egyszerhasználatos műanyag palackok és szatyrok okozzák, amelyek lassan bomlanak le és válnak mikroműanyaggá. Ezek az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskéket a halak tápláléknak hiszik és megeszik, és bekerülnek a városok vízvezetékrendszerébe is. A Greenpeace környezetvédelmi csoport egy idei tanulmánya szerint a Földközi-tengeren begyűjtött szemétAz Északi-sarkvidéken köt ki az európai és az amerikai műanyag hulladék. 96 százaléka műanyag, amely akár háromezer méter mélységben is megtalálható a tengerben.

Forrás: Gary J. Wood/flickr.com
Forrás: NOAA

Az olasz Tengerkutató Intézet (ISMAR) és a Nemzeti Kutatótanács (CNR) októberben közzétett adatai szerint a műanyag hulladék koncentráció mértéke eléri a négyzetkilométerenkénti 1,2 millió mikroműanyagot. Az adatokat egy milánói konferencián ismertető Maria Cristina Fossi, a Siennai Egyetem professzora hangoztatta, hogy a Földközi-tengerben lévő mikroműanyagTöbb mint száz mikroműanyag-szemcsét nyelhet le az ember minden főétkezéskor. koncentrációja akkora, mint az óceánok nagy örvényeiben.

Forrás:  Dave Bretherton.Olive Ridley Project/iucn.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!