Fellőtték a NASA új Mars-szondáját

Fellőtték a kaliforniai Vanderberg légi bázisról az amerikai űrkutatási hivatal (NASAEgyértelműen víz létezését bizonyítja a NASA által talált lelet a Marson. ) InSightHamarosan landol a Marson az InSight űrszonda - élőben követhetjük a műveletet. nevű új MarsFolyók lehettek a Marson. -szondáját. “Nagy napSikerült megfigyelni a Nap koronakidobódásának születését. ez a mai. Visszatérünk a Marsra!” – jelentette ki Jim Bridenstine, az amerikai űrkutatási hivatal újdonsült igazgatója a fellövés után. Hangsúlyozta, hogy ez rendkívüli küldetésKözel két év után tért vissza titkos küldetéséről a kísérleti amerikai űrrepülő. , amelyen számos dolgot első alkalommal fognak véghez vinni.

Forrás: NASA/Bill Ingalls

Az űrszondának több mint hat hónapra lesz szüksége, hogy 485 millió kilométeres távot megtéve eljusson a vörös bolygóJó eséllyel soha nem volt élet a Marson. hoz, s megkezdhesse példa nélkül álló földtani vizsgálatait. Hat évvel a legutóbbi marsi landolás után ugyanis robotgeológust küld a NASA a vörös bolygóNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. ra, hogy az minden eddiginél mélyebbre, 5 méterre leásson, és megmérje a bolygó hőmérsékletét.

Az InSight lesz az első szondaMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. , amely a “marsrengések” nyomába ered, valamint a bolygó “reflexeit”, vagyis tengelye körüli imbolygását is megvizsgálja, hogy a csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. ászok jobban megismerhessék a belső mag méretét és összetételét – közölte korábban Bruce Banerdt, a NASA bolygókutató laboratóriumának vezető tudósa.

Forrás: NASA/D. Ellison 

Az egymilliárd dolláros (262 milliárd forintos) amerikai-európai misszió elsőként készül a Mars belsejének kutatásÚjraindult a kutatás az eltűnt maláj utasszállító roncsai után. ára, hogy pontosabb képet kapjon a tudományFolyók lehettek a Marson. arról, hogyan keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a NaprendszerNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. többi sziklás bolygója, köztük a FöldÓriás dobverőként veri a napszél a Földet körülvevő mágneses buborékot. is. A Mars a Földnél kisebb és földtanilag kevésbé aktív, eredeti felépítését kevésbé rejtik el a gyakori lemezmozgások és más folyamatok, Banerdt szerint ezért a legkorábbi időszakok “ujjlenyomatait” is magán viseli.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/Lockheed Martin
Forrás: NASA

Az InSighttal együtt két pénztárcaméretű műholdNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. is elstartolt, ezek a felszállás után különválnak és hat héten át kísérik az űrszondát a vörös bolygóig tartó útján. A két műholdat azért küldik az űrbe, hogy kipróbálják, lehet-e rajtuk keresztül kommunikálni az InSighttal, amely a tervek szerint november 26-án landol a Marson.

NASA, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!