Félelmetes csúcsragadozó volt a Kína területén élt hatalmas ősvidra

Testmérete és döbbenetesen erős harapása félelmetes csúcsragadozóvá tette a vidrák egyik ősi, hatmillió éve KínaA repülő mókusok eddig ismeretlen faját fedezték fel egy kínai hegyvidéken. délnyugati részén élt faját. Az állat megkövesedett koponyáját tanulmányozva a kutatók megállapították, hogy az ősvidrának olyan erős harapása lehetett, mint egy medvének – írta a Scientific Reports aktuális száma.

Forrás: Mauricio Anton

Ma élő rokonai halakkal és kagylókkal táplálkoznak, az ősi vidrák zsákmányállatainak köre azonban ennél jóval szélesebb lehetett: az új kutatásValójában nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. szerint össze tudták roppantani nagy puhatestűEgy csaknem 100 millió éves, kihalt tengeri élőlényt is magába záró borostyánkövet találtak. ek héját, házát, madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. és rágcsálók csontjait. A kutatók megállapították, hogy a Siamogale melilutra több mint 50 kilogrammot nyomott és akkorára nőtt, mint egy farkasKevesebb mint kétszáz farkas él vadon Finnországban. .

(Forrás:  X. Wang et al. 2016)

„Végeztünk egy sor mérnöki szimulációt a vidrafosszília állkapocsmodellje és tíz ma élő vidrafaj adatai alapján. Azt találtuk, hogy az ősi vidra állkapcsa a mai leszármazottakból kiindulva végzett becslésnél hatszor erősebb” – idézte Jack Tsenget, az amerikai Buffalói Egyetem kutatóját a BBC.

Forrás: Z. Jack Tseng

A kínai Jünnan tartományban fellelt kövületegyüttes egy nagyjából teljes agykoponyából, alsó állkapocsból, fogakból és végtagcsontokból áll. A koponya a kövülési folyamatban évmilliókkal ezelőtt összetört. A kutatók összetett képalkotó eljárások segítségével számíIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. géppel rekonstruálták és felfedezték, hogy az ősállat koponyájának és fogazatának egyes vonásai a vidráéra, mások a borzéra hasonlítottak – erről januárban számolt be a Journal of Systematic Paleontology című szaklap. A koponyatöredéket egy olyan területen találták, amely egykor mocsár vagy sekély tó lehetett, körülvéve erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. vel. A Suitangpa nevű területen több száz állati és növényi fosszília40 ezer év után került elő egy ősi csikó fosszíliája a szibériai permafrosztból. őrződött meg meglepően jó állapotban.

A ma élő óriásvidra Dél-AmerikaKét centimétert süllyedt Houston a Harvey hurrikán miatt. egyik legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. ragadozó emlőse, a legtöbb példány az Amazonas folyóban illetve környékén él, valamint a Pantanalban, a világ legnagyobb mocsaras területén. (Forrás: Bernard DUPONT/flickr)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!