Ez lehet a Naprendszer tizedik bolygója

BolygóZáptojásszagú köd veszi körül az Uránuszt. méretű objektum keringhet a NapHárom nap kel fel és nyugszik le egy újonnan felfedezett, különleges bolygón. körül a NaprendszerÁtlépett a csillagközi térbe a Voyager 2 űrszonda. Plutón túli jeges régiójában: ez lehet a Naprendszer 10. bolygója. Az Arizonai Egyetem csillagEgy önkéntes kutató találta meg legöregebb, gyűrűkkel körülvett fehér törpét. ászati laboratóriumának (LPL) tudósai megállapították, hogy egy egyelőre nem látható objektum rejtőzhet a Kuiper-övben, a NeptunuszSzázhetven éve fedezték fel a Neptunuszt. mögötti kisbolygóövben, ahol többezernyi jeges aszteroidaRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. , üstökös és törpebolygó is található. Tömege a FöldRátaláltak a Föld eddig ismeretlen kísérőjére. és a MarsRejtélyes foltot észleltek a Mars fölött. közötti lehet – olvasható a Space.com hírportálon.

Forrás: Heather Roper/LPL

2016 januárjában egy másik kutatócsoport egy Neptunusz-méretű bolygó létét vetette fel, amely a Nap körül, messze a Pluto mögött kering – becsléseik szerint mintegy 25-ször távolabb a Naptól, mint a Pluto. Ezt a feltételezett bolygót a “kilencedik bolygóA titokzatos kilencedik bolygó lehet a felelős a Földön bekövetkező tömeges kihalásokért. ként” emlegetik.

Illusztráció a kilencedik bolygóról (Forrás: California Institute of Techonology)

Az LPL szakértői szerint úgy tűnik, az objektum hatással van a Kuiper-övNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. jeges aszteroidáinak pályáira. A kisbolygóöv távoli objektumai nyújtott pályán keringenek a Nap körül. A Naprendszer szerkezetének egyik alapvető vonása, hogy benne az anyag közel egy síkban, a Laplace-féle invariábilis sík közelében helyezkedik el. Ez a Naprendszer szimmetriasíkja. A Kuiper-öv legtávolabbiKülönleges színű törpebolygó lehet a Naprendszer legtávolabbi objektuma. objektumainak pályája azonban átlagosan 8 fokkal eltér a szimmetriasíktól, ami egy olyan nagy tömegű objektum jelenlétét jelzi, amely gravitációs mezőjével meghajlítja környezetét – fejtették ki a kutatók, akik eredményeiket a The Astronomical Journal című szaklapban mutatják be.

“Eredményeink legelfogadhatóbb magyarázata az, hogy van ott valamilyen láthatatlan tömeg. Számításaink szerint egy a Marséhoz hasonló tömeggel rendelkező objektum szükséges ahhoz, hogy akkora elhajlást okozzon, mint amekkorát mértünk” – mondta el Kat Volk, az LPL munkatársa.

Illusztráció a tizedik bolygóról (Forrás: Heather Roper/LPL)

Az arizonai kutatók által bemutatott objektum hasonlónak tűnhet, mint a “kilencedik bolygó”, ám az úgynevezett bolygóméretű objektum túl közel van és túl kicsi a tömege ahhoz, hogy ugyanaz az égitest legyen. A “kilencedik bolygó 500-700 asztronómiai egységre (AU) van a Földtől, tömege a Földének tízszerese. (Egy asztronómiai egység a Nap és a Föld távolsága, azaz csaknem 150 millió kilométer. A Pluto-Nap maximális távolsága kisebb, mint 50 AU.) Volk szerint a “kilencedik bolygó” túl messze van ahhoz, hogy befolyásolja a Kuiper-öv érintett objektumait. “Száz AU-nál jóval közelebb kell lennie ahhoz, hogy ilyen mértékben befolyásolja a Kuiper-öv égitesteit” – tette hozzá.

Bár egyelőre egy bolygóméretű objektumot sem észleltek közvetlenül a Kuiper-övben, a kutatók optimisták. Remélik, hogy a Nagy szinoptikus felmérő távcső (Large Synoptic Survey Telescope – LSST), mely jelenleg Chilében épül, segít majd felfedezni ezeket a rejtett világokat. “Arra számítunk, hogy az LSST a Kuiper-öv megfigyelt objektumainak számát a jelenlegi 2000-ről 40 ezerre emeli” – mondta Renu Malhotra, az LPL professzora.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!