Exhumálták az utolsó orosz cár és felesége maradványait

Orosz törvényszéki szakértők exhumálták az egykori fővárosban, Szentpéterváron eltemetett II. MiklósA vizsgálatok megerősítették, hogy valóban II. Miklós cár maradványait exhumálták. utolsó orosz cárA vizsgálatok megerősítették, hogy valóban II. Miklós cár maradványait exhumálták. és felesége, Alekszandra cárné maradványait az 1918-ban történt meggyilkolásuk ügyében újraindított bűnvádi eljárás keretében. “Elhatároztuk, hogy mindent elölről kezdünk és újra lefolytatjuk a szükséges szakértői vizsgálatokat. Ezért vettünk mintát II. Miklós és a cárné maradványaiból” – mondta Vlagyimir Szolovjov, a vizsgálóbizottság egyik vezetője, aki a cári család meggyilkolásával kapcsolatos korábbi nyomozást irányította. A hatóságok nem közölték, pontosan milyen jellegű vizsgálatot folytatnak.

romanov-4II. Miklós cár és felesége, Alekszandra hagyományos orosz ruhában 1903-ban (Forrás: Wikipedia)

A cári család meggyilkolása ügyében 1993-ban indított bűnvádi eljárást 2009 januárjában zárták le jelentősebb eredmények nélkül, ami miatt egy orosz bíróság a lezárásra vonatkozó döntést 2010-ben jogellenesnek minősítette. Az orosz ortodox egyház, amely sokáig kétségének adott hangot amiatt, hogy valóban a Romanov-család maradványait temették-e újra a szentpétervári Péter-Pál-erődben, a vizsgálat újrafelvételét sürgette. “A cári család halA legdrágább kaviárok feldolgozásának folyamata. áláról folytatott nyomozás újrafelvétele korunk kulcsfontosságú eseménye” – mondta German Lukjanov, a Romanov-család ügyvédje.

Az orosz főügyészség 2008-ban hozta nyilvánosságra annak a DNS-vizsgálatnak az eredményét, amely szerint az egy évvel korábban az uráli Jekatyerinburgban talált csontvázak valóban Alekszej cárevics és nővére, Mária nagyhercegnő maradványai. Az erőszakos halál nyomait viselő csontmaradványokat 2007-ben fedezték fel azon a környéken, ahol a cári családot 1918. július 17-re virradó éjjel a bolsevikok parancsára kivégezték. A Romanov-család más tagjainak maradványait, amelyeket 1991-ben emeltek ki egy jekatyerinburgi tömegsírból, az orosz kormány 1998-ban azonosította hivatalosan. Egyeseket ünnepélyes szertartás keretében már eltemettek az egykori cári fővárosban, Alekszej és Mária temetését októberben tartják. Az ortodox egyház mindnyájukat – mint mártírokat – szentté avatta.

romanovForrás: Wikipedia

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!