Évtizedeken belül lakhatóvá válhat Szibéria nagy része a klímaváltozás miatt

Oroszország ázsiai részének nagy területei válhatnak lakhatóvá az emberekÉvente legalább 50 ezer műanyagrészecskét eszünk meg. számára 2080-ra a klímaváltozásÉvente 25 millióan válnak földönfutóvá a klímaváltozás miatt. miatt orosz és amerikai kutatók tanulmánya szerint. A krasznojarszki Szövetségi Kutatóközpont és az amerikai nemzeti világűr kutatóintézet (NIA) szakemberei jelenlegi és várható klímaforgatókönyveket használva vizsgálták meg az Environmental Research Letters című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban, hogy miként változik meg az időjárás Oroszország távoli térségében és az milyen lehetőséget teremthet ember lakta települések számára a 21. században.

Temperatures could rise by as much as 9.1C while mass-melting would see size of permafrost drop by quarter

Közzétette: Independent Science and Tech – 2019. június 6., csütörtök

 

Oroszország 13 millió négyzetkilométeres ázsiai térsége, amely az Uraltól a Csendes-óceánig húzódik, az ország területének 77 százalékát adja. Lakossága azonban csupán az ország lakosságának 27 százalékát teszi ki, leginkább a délen elterülő sztyeppék mentén, ahol bőven termő talaj és kedvező időjárás van.

Forrás: NASA Visible Earth

“Az emberek korábbi migrációi kapcsolatban vannak a klímaváltozással. Ahogyan a civilizációk létrehoztak olyan technológiákat, amelyek lehetővé tették alkalmazkodásukat, az emberek egyre kevésbé függenek a környezettől, különösen az időjárástól. Meg akartuk tudni, hogy a klíma jövőbeni változása által a kevésbé lakható ázsiai területek lakhatóbbá válnak-e az emberek számára” – idézte Jelena Parfenovát, a tanulmány vezető szerzőjét az EurekAlert tudományos hírportál.

Forrás: Wikimedia Commons/Elkwiki 

Tanulmányához a kutatócsoport felhasználta 20 általános körforgási modell kombinációját és két szén-dioxid reprezentatív koncentrációs nyomvonal (RCP) forgatókönyvet, utóbbiak feladata elsősorban a légkörben található üvegházhatású gázok koncentrációváltozásPéldátlanul gyorsan vándorol a Föld északi mágneses pólusa. ának időbeli leírása. Az egyik forgatókönyv egy enyhébb, a másik egy jóval szélsőségesebb klímaváltozást feltételezett. Azt találták, hogy utóbbi esetében 2080-ra Oroszország ázsiai részén jóval enyhébb lesz az éghajlat, kisebb térségeket fog borítani a permafrosztTöbb száz hatalmas krátert fedeztek fel a Barents-tenger mélyén. (örökfagy), amely jelenleg a térség 65 százalékát uralja, ám 2080-ra ez 40 százalékra csökkenhet.

Forrás: Maarten Takens/flickr

Az enyhébb klímaváltozási forgatókönyv esetében is 15 százalékkal javulna a tájhasznosítás lehetősége az emberi élet fenntarthatósága szempontjából, ami azt jelenti, hogy ötszörösére nőne a terület termőképessége.

“Oroszország ázsiai térsége jelenleg igen hidegAnnyira hideg van Kanadában, hogy az állatkerti királypingvineket sem engedik ki. . Egy jövőbeni melegebb időjárásban az élelmiszerbiztonság valószínűleg jóval kedvezőbb lesz az emberek számára. Ám a földek megfelelő fejlesztése a hatóságok gazdasági, társadalmi politikájáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l függ. A fejlett infrastruktúrájú és jó mezőgazdasági potenciállal bíró földekre fognak először betelepedni az emberek ” – mondta Parfenova.

Szibériában található a FöldEgyre világosabb éjjel a Föld. leghidegebb települése: OjmjakonSarkvidéki hideg telepedett Jakutföldre - a világ leghidegebb településén mínusz 62 fokot mértek. (Forrás: Wikimedia Commons/Ilya Varlamov)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!