Évente legalább 50 ezer műanyagrészecskét eszünk meg

Évente fejenként legalább 50 ezer műanyagrészecskét esznek meg az emberekBámulatosan sok arcot képes megjegyezni az ember. átlagosan és hasonló mennyiséget lélegeznek be egy új tanulmányA kávézás csökkentheti a szív- és az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. szerint. A valós szám a szakértők szerint ennél sokkal nagyobb is lehet, mivel az ételek és italok csak kis csoportját elemezték a műanyagszennyezettség mértékét vizsgálva.

A tudósok kutatása szerint a palackozott vizek gyakori fogyasztása drámaian megnövelik az elfogyasztott nanorészecskék mennyiségét. A mikroműanyagA természetet fenyegető eddig ismeretlen jelenséget sikerült azonosítaniuk kutatóknak. megemésztésének egészségre gyakorolt hatása egyelőre ismeretlen, de vélhetően mérgező anyagok szabadulhatnak fel. Egyes részecskék olyan kicsik lehetnek, hogy behatolhatnak az emberi szövetekbe, ahol immunreakciót válthatnak ki – írja a The Guardian.

Forrás: Oregon State University/flickr

A mikroműanyag általi szennyezettséget legfőképpen a műanyagA Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja. szemétAz Északi-sarkvidéken köt ki az európai és az amerikai műanyag hulladék. elbomlása okozza, ez a világon mindenütt jelen lévő probléma. A tudósok mindenütt találnak mikroműanyagot, bárhová néznek: a levegőRendkívül hatékonyan képes kivonni a szén-dioxidot a levegőből egy új technológia. ben, a talajban, folyókban és a világ legmélyebb óceánjainak fenekén. Palackozott és csapvízben, a tengerA Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja. gyümölcseiben és a sörben is találtak mikroműanyagot. Októberben első alkalommal találtak műanyagot emberi székletmintában is, bizonyítva, hogy az emberek is beviszik a szervezetükbe a műanyagot.

Forrás: Kieran Cox/University of Victoria
Forrás: Rich Horner(Tengeri élőlények helyett elképesztő mennyiségű műanyag szemét fogadt a búvárt)

Az Environmental Science and Technology című szaklapban bemutatott tanulmány 26 korábbi kutatást vett alapul, amelyek a halakban, rákfélékben, cukorban, sóban, sörben, vízben és a városok levegőiben mérték a mikroműanyag részecskék mennyiségét.

Ezt követően a tudósok az amerikai kormány táplálkozási irányvonalai alapján kalkulálták ki, hogy átlagosan mennyi mikrorészecskét fogyaszt egy személy egy évben. Becsléseik szerint a felnőttek évente átlagosan 50 ezer mikrorészecskét, a gyerekek pedig 40 ezer mikrorészecskét nyelnek le. A legtöbb étel- és italfajtát nem tesztelték, a tanulmány a kalóriabevitel 15 százalékát vizsgálta csupán.

Forrás: Monique Raap/University of Victoria

Kieran Cox, Kanadai Victoriai Egyetem munkatársa, a kutatásApró tengeri állat segíthet felmérni az óceánok műanyagszennyezettségét. vezetője szerint hiányosak az ismereteik. Elmondása szerint más ételek, mint a kenyér, a feldolgozott élelmiszerek, húsok, tejtermékek és zöldségek is ugyanennyi műanyagot tartalmazhatnak. “Nagyon valószínű, hogy hatalmas mennyiségű műanyag van ezekben. Több százezer részecske is lehet” – mondta.

A vízre vonatkozó adatok igen részletesek. Az palackozott víz átlagosan 22-szer több mikroműanyagot tartalmaz, mint a csapvízMűanyagrészecskékkel szennyezett a csapvíz világszerte. . Az, aki kizárólag palackozott vizet iszik, évente akár 130 ezer műanyag részecskét is bevihet a szervezetébe csakis ebből a forrásból, míg a csapvízből “csupán” 4000 részecskét.

A tudósok egyelőre nem tudják, mi történik a belélegzett mikrorészecskékkel, de a most publikált tanulmány szerint “a legtöbb belélegzett részecske megemésztődik”, nem pedig kiköhögi vagy kitüsszenti az adott személy.

Forrás: flickr/DFID 

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!