Érintetlen, rakománnyal teli római kori hajóroncsot fedeztek fel Ciprus partjainál

Első ízben fedeztek fel egy teljesen érintetlen, rakománnyal teli római koriRómai kori hajóroncsokra bukkantak Egyiptom partjainál. hajóroncsot CiprusMegkezdték a Földközi-tenger élővilágát fenyegető tűzhalak szervezett begyűjtését. partjainál – közölte a földközi-tengeri szigetország régiségügyi minisztériuma. A szaktárca közleménye szerint a Ciprus délkeleti partjainál, a turisták körében népszerű Protarasz szomszédságában felfedezett roncsok között talált, hajdanán főleg bor és olaj tárolására használt amforák nagy valószínűséggel a kalózairól hírhedt ókori tartomány, Kilikia, valamint a mai Szíria területéről származnak.

Forrás: Copernicus Sentinel data/ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

“Ez az első érintetlen római kori hajóroncsAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. , amelyet felfedeztek Cipruson, és amelynek tanulmányozása várhatóan új információkkal fog szolgálni a térség és a Földközi-tengerA Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja. keleti medencéjének többi római tartománya közti tengeri kereskedelem kiterjedtségéről és mértékéről” – írta a minisztérium.

A hullámsírt a Ciprusi Egyetem régészeti kutatócsoportjának önkéntes búvárai fedezték fel. A helyszín dokumentációjával és megóvásával kapcsolatos munkálatok már megkezdődtek. A roncsMegtalálták a Monarchia egyik elsüllyedt tengeralattjáróját a Jón-tenger mélyén. előzetes vizsgálatára hamarosan sor kerül.

Forrás: Department of Antiquities Cyprus 

A Ciprus körüli vizekben több jelentős régészeti felfedezés"Elvarázsolt kertre" bukkantak a régészek Pompeji romjai között. is született. Az ország déli partjainál fekvő Mazotosz közelében tárták fel egy Kr. e. 4. század közepén elsüllyedt hajó roncsát, amelyet a régió egyik legjobb állapotban lévő régészeti kincseként tartanak számon.

A Mazotosz közelében elsüllyedt hajóAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. t a régió egyik legjobb állapotban lévő régészeti kincseként tartják számon (Forrás: University of Cyprus )
Forrás: University of Cyprus 

Cikkajánló: Visszatértek Ciprusra a korábban szinte teljesen kipusztított teknősfajok

Papahānaumokuākea Marine National Monument


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!