Érintetlen, rakománnyal teli római kori hajóroncsot fedeztek fel Ciprus partjainál

Első ízben fedeztek fel egy teljesen érintetlen, rakománnyal teli római koriRómai kori hajóroncsokra bukkantak Egyiptom partjainál. hajóroncsot CiprusMegkezdték a Földközi-tenger élővilágát fenyegető tűzhalak szervezett begyűjtését. partjainál – közölte a földközi-tengeri szigetország régiségügyi minisztériuma. A szaktárca közleménye szerint a Ciprus délkeleti partjainál, a turisták körében népszerű Protarasz szomszédságában felfedezett roncsok között talált, hajdanán főleg bor és olaj tárolására használt amforák nagy valószínűséggel a kalózairól hírhedt ókori tartomány, Kilikia, valamint a mai Szíria területéről származnak.

Forrás: Copernicus Sentinel data/ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

“Ez az első érintetlen római kori hajóroncsAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. , amelyet felfedeztek Cipruson, és amelynek tanulmányozása várhatóan új információkkal fog szolgálni a térség és a Földközi-tengerEhető csomagolóanyagot fejlesztenek német kutatók. keleti medencéjének többi római tartománya közti tengeri kereskedelem kiterjedtségéről és mértékéről” – írta a minisztérium.

A hullámsírt a Ciprusi Egyetem régészeti kutatócsoportjának önkéntes búvárai fedezték fel. A helyszín dokumentációjával és megóvásával kapcsolatos munkálatok már megkezdődtek. A roncsMegtalálták a Monarchia egyik elsüllyedt tengeralattjáróját a Jón-tenger mélyén. előzetes vizsgálatára hamarosan sor kerül.

Forrás: Department of Antiquities Cyprus 

A Ciprus körüli vizekben több jelentős régészeti felfedezésHatalmas húsevő dinoszaurusz lábnyomára bukkantak Afrikában. is született. Az ország déli partjainál fekvő Mazotosz közelében tárták fel egy Kr. e. 4. század közepén elsüllyedt hajó roncsát, amelyet a régió egyik legjobb állapotban lévő régészeti kincseként tartanak számon.

A Mazotosz közelében elsüllyedt hajóAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. t a régió egyik legjobb állapotban lévő régészeti kincseként tartják számon (Forrás: University of Cyprus )
Forrás: University of Cyprus 

Cikkajánló: Visszatértek Ciprusra a korábban szinte teljesen kipusztított teknősfajok

Papahānaumokuākea Marine National Monument


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!