Elveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit

Egy egykor a Naprendszerben keringő, elveszett bolygóZáptojásszagú köd veszi körül az Uránuszt. ról származhat a tíz éve a Földre hullott, gyémántokat rejtő Almahata Sitta meteoritMeteorit robbant fel Szibéria felett. . Svájci, francia és német szakértők vizsgálták meg a 2008 októberében Szudánban, a Núbiai-sivatagban talált meteoritban lévő gyémántot, és megállapították, hogy nagy valószínűséggel egy protobolygón (a fejlődés korai szakaszában lévő bolygón, előbolygón) keletkezett legalább 4,55 milliárd évvel ezelőtt.

Forrás: NASA/SETI /P. Jenniskens

A meteoritban lévő gyémántokban olyan apró kristályok vannak, amelyeknek a kialakulásához nagyon magas nyomásra van szükség – emelte ki Philippe Gillet, a Nature Communications című tudományos lapban megjelent tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. társszerzője. “Kimutattuk, hogy ezek a nagy gyémántok nem alakulhattak ki valamilyen ütközés hatására, sokkal inkább egy bolygón belül történt növekedés során” – fejtette ki.

Gillet, a Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) bolygókutatója elmondta, hogy számításaik szerint 200 ezer bar nyomásra lenne szükség egy ilyen gyémántA világ egyik legnagyobb gyémántját találták meg egy lesothói bányában. kialakulásához, ez alapján pedig a titokzatos bolygónak legalább akkorának kellett lennie, mint a Merkúr, vagy akár a MarsNem víz, hanem szárazjég okozhatja a marsi barázdákat?. .

200 ezer bar nyomásra lenne szükség egy ilyen gyémánt kialakulásához (Forrás: Nature Communications)
Forrás: Nature Communications

A kutatók régen megfogalmazták már azt az elméletet, miszerint korai szakaszában a Naprendszerben jóval több bolygó lehetett, mint most. Néhányuk alig volt több egy nagy tömegnyi olvadt magmánál. Az egyik ilyen “embrióMesterséges embriókat hoztak létre holland tudósok. bolygóról”, Theiáról úgy hiszik, összeütközött a fiatal Földdel, ennek hatására kilökődött egy nagy tömegű törmelék, amelyből később kialakult a HoldKiderült, miért marad egyben a Szaturnusz nagy gyűrűje. .

“Mi most azt állítjuk, hogy a kezünkben tartjuk az ilyen elsőgenerációs bolygók egy maradványÚjraírhatja Amerika benépesedésének történelmét egy csecsemő maradványa. át. Azokét a bolygókét, melyek ma már nincsenek meg, mivel megsemmisültek, vagy egy nagyobb bolygóvá álltak össze” – mondta Gillet.

Forrás: NASA/Peter Jenniskens (SETI Institute/NASA Ames)

Addi Bischoff, a németországi Münsteri Egyetem független meteoritszakértője szerint a tanulmányhoz használt módszerek megbízhatóak, a következtetés pedig meggyőző. A megállapított magas nyomásra utaló jeleket a továbbiakban a gyémántot körülvevő ásványokban keresnek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!