Elveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit

Egy egykor a Naprendszerben keringő, elveszett bolygóZáptojásszagú köd veszi körül az Uránuszt. ról származhat a tíz éve a Földre hullott, gyémántokat rejtő Almahata Sitta meteoritMeteorit robbant fel Szibéria felett. . Svájci, francia és német szakértők vizsgálták meg a 2008 októberében Szudánban, a Núbiai-sivatagban talált meteoritban lévő gyémántot, és megállapították, hogy nagy valószínűséggel egy protobolygón (a fejlődés korai szakaszában lévő bolygón, előbolygón) keletkezett legalább 4,55 milliárd évvel ezelőtt.

Forrás: NASA/SETI /P. Jenniskens

A meteoritban lévő gyémántokban olyan apró kristályok vannak, amelyeknek a kialakulásához nagyon magas nyomásra van szükség – emelte ki Philippe Gillet, a Nature Communications című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője. “Kimutattuk, hogy ezek a nagy gyémántok nem alakulhattak ki valamilyen ütközés hatására, sokkal inkább egy bolygón belül történt növekedés során” – fejtette ki.

Gillet, a Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) bolygókutatója elmondta, hogy számításaik szerint 200 ezer bar nyomásra lenne szükség egy ilyen gyémánt kialakulásához, ez alapján pedig a titokzatosHiába titokzatosak az óceánok, csak csekély részük maradt érintetlen vadon. bolygónak legalább akkorának kellett lennie, mint a Merkúr, vagy akár a MarsSzerves vegyületek gazdag lelőhelyét mutatta ki a Marson a Curiosity. .

200 ezer bar nyomásra lenne szükség egy ilyen gyémánt kialakulásához (Forrás: Nature Communications)
Forrás: Nature Communications

A kutatók régen megfogalmazták már azt az elméletet, miszerint korai szakaszában a Naprendszerben jóval több bolygó lehetett, mint most. Néhányuk alig volt több egy nagy tömegnyi olvadt magmánál. Az egyik ilyen “embrióMesterséges embriókat hoztak létre holland tudósok. bolygóról”, Theiáról úgy hiszik, összeütközött a fiatal Földdel, ennek hatására kilökődött egy nagy tömegű törmelék, amelyből később kialakult a HoldÉletre alkalmas lehet a Szaturnusz egyik holdja. .

“Mi most azt állítjuk, hogy a kezünkben tartjuk az ilyen elsőgenerációs bolygók egy maradványÚjraírhatja Amerika benépesedésének történelmét egy csecsemő maradványa. át. Azokét a bolygókét, melyek ma már nincsenek meg, mivel megsemmisültek, vagy egy nagyobb bolygóvá álltak össze” – mondta Gillet.

Forrás: NASA/Peter Jenniskens (SETI Institute/NASA Ames)

Addi Bischoff, a németországi Münsteri Egyetem független meteoritszakértője szerint a tanulmányhoz használt módszerek megbízhatóak, a következtetés pedig meggyőző. A megállapított magas nyomásra utaló jeleket a továbbiakban a gyémántot körülvevő ásványokban keresnek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!