Eltörölnék Dél-Koreában a világ egyik legfurcsább életkorszámítási módszerét

Eltörölnék Dél-Koreában a világ egyik legszokatlanabb életkorszámítási módszerét, a “koreai kort”, amely alapján egy december 31-én született kisbabaAz anyja agyhalála után két hónappal jött világra egy baba Lengyelországban. másnap már kétévesnek számít.

Az évszázadokra visszanyúló, a múlt homályába vesző helyi életkor-kalkuláció szerint egy személy már születése napján egyévesnek, a következő naptári év első napjától pedig kétévesnek számít, bármely szakában is született az évnek. A dél-koreaiaknak így kettős életkoruk van, egy koreai és egy nemzetközi, ez utóbbi szerint általában két évvel fiatalabbak.

‘She’s now 2 years old, though it’s been only two hours since she was born. What the heck!’

Közzétette: Khaosod English – 2019. április 11., csütörtök

 

A sajátos életkorszámítási mód eredete nem tisztázott, egyes feltevések szerint talán azzal függ össze, hogy hajdan beszámították az ember életébe az anya méhében töltött kilenc Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napot is, talán egy ősi ázsiai számrendszerrel, amely nem ismerte a nullát, mások szerint az időt 60 éves ciklusokra osztó kínai asztrológiában gyökerezhet, amelyben sokkal nagyobb – szimbolikus – jelentősége van az évnek, mint a születés napjának.

A nyugati típusú kalkulációt Dél-Koreában is bevezették az 1960-as évek elején, de a kormányok nem sokat tettek azért, hogy a lakosságot hozzászoktassák az újfajta időszámításhoz, ezért a dél-koreaiak hétköznapi életükben az ősi, helyi számítást használják, és a legtöbben hozzászoktak ahhoz, hogy kétféle életkoruk van.

Forrás: Michael Sotnikov/flickr 

Mindazonáltal a “koreai életkor” fogalma egyre inkább anakronizmusnak számít a viharosan modernizálódó távol-keleti országban, számos bonyodalmat okoz, ezért is terjesztett be januárban Hvan Dzsu Hong parlamenti képviselő egy indítványt, amely kötelezné a kormányt, hogy kizárólagosan minden hivatalos dokumentumban a nemzetközi életkorszámítást alkalmazza, és annak használatára ösztönözze a lakosságot is. Az ő indítványa az első kísérletBizonyos organizmusok a Marson is életben maradhatnak. az országban a koreai kor eltörlésére.

A képviselő szerint az indítványról a következő hónapokban kezdődnek meg a parlamenti bizottsági viták és a nyilvános meghallgatások. Felmérések szerint egyre több dél-koreai támogatja a nemzetközi életkor alkalmazását, de nem világos, hogy milyen mély meggyőződéssel.

Forrás: Joop/flickr

A sztálinista Észak-Koreában már rég nem alkalmazzák a koreai kort, az ottani naptár megegyezik a nyugatival azzal a különbséggel, hogy az időt a dinasztiaalapító kommunista vezér, Kim Ir Szen születésének évétől, 1912-től számítják, vagyis Észak-Koreában jelenleg a 108-as évet írják. A kínai eredetű időszámítást már eltörölték Japánban és Vietnamban is.

Észak és Dél-KoreaA világ legveszélyesebb határvonala - a koreai demilitarizált övezet. éjjel (NASAMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. Earth Observatory, Joshua Stevens, Miguel Román/Wikimedia Commons)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!