Elpusztult Chantek, a jelnyelvet használó orangután

Elpusztult Chantek, a 39 éves orangután, az egyik első emberszabású majomFogyókúrára fogták a vadvédelmi szakemberek a gyorsételeken elhízott makákót. , amelyik megtanulta a jelnyelvet – írja a BBC hírportálja. Chantek nagyjából kilenc évig lakott egy antropológus házában Tennessee-ben, megtanulta kitakarítani a szobáját, eszközöket készített és használt, valamint megjegyezte a közeli gyorsétterembe vezető utat. Élete utolsó éveit AtlantaElképesztő növényszobrok az Atlantai Botanikus Kertben. állatkertjében töltötte, ahol szívbetegségét kezelték.

Az állatkerti gondozók szerint Chanteknek “lebilincselő természete volt”, mindannyiunknak hiányozni fog. Közleményük szerint az észak-amerikai állatkertekben élő hím orangutánok egyik legidősebb egyede volt. Hal234 kilós óriáshalat fogott egy férfi. ála okát egyelőre nem ismerik, az állatorvosok előrehaladott szívbetegség miatt kezelték. Az orangutánok 35 éves koruk után idősnek számítanak.

Chantek a georgiai Yerkes Főemlőskutató Központban jött világra, később Lyn Miles-hoz, a Tennessee Egyetem antropológusához került Chattanoogába. 2014-ben dokumentumfilmA valódi Trónok Harca. is készült róla The Ape WhoWHO: nincs áttörést jelentő gyógymód a koronavírus kezelésére. Went to College címmel. Az állatkert szerint a gondozókkal gyakran “beszélgetett” jelnyelven, de ahhoz túl félénk volt, hogy ismeretlen emberekkel is jeleljen. Ilyenkor szívesebben használta fajának jellegzetes hangjait és gesztusait.

BBC, MTI, Zoo Atlanta


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!