Először dokumentálták egy nagy sötét folt keletkezését a Neptunuszon

Először dokumentálta viharA nap képe - hullócsillag és szupercella. , azaz egy nagy sötét folt keletkezését a NeptunuszSzázhetven éve fedezték fel a Neptunuszt. on a HubbleMinden eddiginél távolibb galaxist fedeztek fel a Hubble űrteleszkóp segítségével. űrteleszkóp. A kutatók elemezték a bolygóEgy bolygó születésének lehettek szemtanúi német csillagászok. ról készült felvételeket, és végigkövették, amint a 2018-ban láthatóvá vált vihar, egy nagy sötét folt 11 ezer kilométer átmérőjűvé válik – közölte a NASA.

A Geophysical Research Letters című szaklapban bemutatott tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. szerint a Neptunusz egyik nagy sötét foltja jóval mélyebbről ered a bolygó légkörében, mint azt eddig hitték. Amerikai csillagIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. ászok elemezték azokat a felvételeket, amelyeket a Hubble készített egy 2015-ben keletkezett kisebb sötét foltról, amikor kis fényes fehér felhőket fedezett fel azon a területen, ahol aztán 2018-ban megjelent egy nagy sötét folt.

Forrás: NASAIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. /ESA/GSFC/JPL

A felhőket metánjég-kristályok alkotják, innen származik fényes fehér színük. A kutatók úgy vélik, hogy a fehér felhők a sötét viharokat kísérik, és ugyanúgy lebegnek felettük, mint a FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. magas hegycsúcsai körül kialakuló kis felhők. A Neptunusz légköréről készített számíTöbb ezer hajóroncs hever az észak-amerikai Nagy-tavakban. gépes modellek szerint minél mélyebb egy vihar, annál világosabbak az azt kísérő felhők.

Forrás: NASA/ESA/GSFC/JPL

Az Astronomical Journal című szaklapban megjelent másik tanulmány szerint valószínűleg 4-6 évente jön létre egy ilyen hatalmas vihar a Neptunuszon, majd két, de akár hat évig is eltarthat. A Neptunusz viharai a földi viharoktól eltMegkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése. érően nagy légköri nyomású területeken keletkeznek, amelyek a felvételeken nagy sötét foltokként jelennek meg.

Eddig a tudósok hat ilyen foltot derítettek fel, az első kettőt 1989-ben, a Voyager21 milliárd kilométerre jár a Földtől a Voyager 1 űrszonda. -2 űrszondával. A Hubble 1993-ben fedezte fel az első viharát, amelyet három további követett. A Jupiteren is létezik egy hasonló jelenség, a több mint 20 ezer kilométer széles Nagy Vörös Folt, amely amatőr teleszkópokkal is észlelhető.

Forrás: NASA/Voyager 2 Team 

“Sohasem mértük meg közvetlenül a Neptunusz sötét örvényeiben dúló szelek sebességét, de becsléseink szerint a másodpercenként száz méter tartományban mozoghatnak, hasonlóképpen a JupiterFeltárták a Jupiter keletkezésének titkát. Nagy Vörös Foltjának szélsebességéhez” – mondta Michael Wong, a Berkeley-ben lévő Kaliforniai Egyetem kutatója.

How The Universe Works – Neptune’s Weather

1500mph wind storms? We might give Neptune a miss. 🚀💨

Közzétette: Discovery Channel UK – 2018. július 11., szerda


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!