Élő Bolygó Jelentés – a következő két év sorsdöntő időszak lesz az emberiség történetében

Lesújtó adatokat tár elénk a Természetvédelmi Világalap (WWF) Élő Bolygó Jelentése, mely lerántja a leplet FöldRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. állapotáról és az emberi tevékenység hatásáról. A kétévente megjelenő jelentés 2018-as kiadása szerint a bolygóFelemészti saját gyűrűit a Szaturnusz. n élő halak, madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. , emlősök, kétéltűek és hüllők populációi átlagosan 60 százalékkal zsugorodtak az 1970 és 2014 közötti időszakban. A gerinces fajok populációinak hanyatlása Dél- és Közép-Amerikában volt a legsúlyosabb, 89 százalékos.

Forrás: NASA Earth Observatory/Jesse Allen, Robert Simmon
Forrás: International Animal Rescue 

A szakemberek szerint a drasztikus veszteség legfőbb oka az emberi tevékenység: a természetes élőhelyek elpusztítása, a túlhalászat és a túlvadászat, valamint a természetÖtletes utcai alkotások, melyekben a természet jut főszerephez. egyéb módokon való kizsákmányolása.

Forrás: Wikimedia Commons/T. R. Shankar Raman
Forrás: Wikimedia Commons/EwanSmith

“Talán mi vagyunk az utolsó nemzedék, amely még tehet valamit ennek a pusztító folyamatnak a megfordításáért” – figyelmeztet a jelentés, amely szerint a következő két év a szükséges lépések megtétele szempontjából sorsdöntő időszak lesz az emberiség történetében.

Forrás: NASANagy meglepetést okozott a kutatóknak a legveszélyesebb aszteroida. /Wikimedia Commons

Az elmúlt évtizedekben az emberi tevékenység pusztító hatással volt a vadvilágLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. és az emberiség számára egyaránt fontos természeti erőforrásokra, úgy mint az óceánok, erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. k, korallzátonyok, vizenyős területek és mangrove erdőkTöbb száz éves, az erdő védelmét hirdető kőtáblát találtak Kínában. . Az Amazonas-medenceY-40 Deep Joy: A világ legmélyebb úszómedencéje. 20 százaléka eltűnt ötven év alatt, miközben a Föld sekély vizű korallállományának csaknem fele odaveszett az elmúlt három évtizedben. Az élőhelyek eredeti biodiverzitása 1970-ben még 81,6 százalék volt, 2014-ben már csak 78,6 százalék. Globálisan a vizesélőhelyek 35 százaléka veszett oda. 1990 és 2015 között 129 millió hektárnyi erdő tűnt el.

Forrás: flickr/miquitos
Forrás: Wikimedia Commons/Remi Jouan

A bolygó állapotának romló tendenciája nem véletlenElképesztő fotók, melyek elkészítésére szinte semmi esély nem volt. : 1800 óta hétszeresére nőtt a népesség – ma már több mint 7,6 milliárd ember él a Földön -, a világgazdaság a harmincszorosára emelkedett. A jelentés szerint a természet világszerte nagyjából 125 billió dollár értékű szolgáltatást nyújt éves szinten az emberiségnek, miközben friss levegőt, tiszta vizet, élelmet, energiát, gyógyszert és egyéb anyagokat, termékeket biztosít számára.

Forrás: Wikimedia Commons/Georgiy Shalamov 

A dokumentum külön kitér a beporzó rovarok szerepének fontosságára. Ezek az állatok 235-577 milliárd dollár értékű beporzó tevékenységet végeznek évente, ám az éghajlatváltozás, a mezőgazdasági gyakorlatok, a betolakodó fajok és a betegségek egyre jobban befolyásolják a számukat, a sokféleségüket és az egészségüket.

Forrás: Wikimedia Commons/Maciej A. Czyzewski

“Itt az ideje tudatosítani magukban, hogy egy mindnyájunk számára egészséges és fenntartható jövő csak egy olyan bolygón lehetséges, amelyen a természet virágzik és, ahol az erdők, óceánok és folyóÍgy robbantottak fel néhány másodperc alatt egy 40 éves hidat. k gazdag biológiai sokféleséggel bírnak. Sürgősen újra kell gondolnunk, hogy miként használjuk és értékeljük a természetet kulturálisan, gazdaságilag és politikai szinten egyaránt – húzta alá a jelentésben Marco Lambertini, a WWF nemzetközi főigazgatója.

Forrás: Wikimedia Commons/Suicup

A WWF szerint összefogással, tudatossággal, következetességgel és azonnali lépésekkel lehet javítani a Föld állapotán. A jelentés emlékeztet rá, hogy a világ vezetői 2020-ban fogják kiértékelni a Fenntartható Fejlődési Célok, a párizsi egyezmény és a Biológiai Sokféleség Egyezmény megvalósításában elért eredményeket, továbbá újabb célokat fognak meghatározni a biológiai sokféleség védelmében. A jelentés szerint a következő két év kulcsfontosságú lesz azon lépések megtétele szempontjából, amelyekkel a globális közösség megóvhatja és helyreállíthatja a természetet.

Forrás: NASA Earth Observatory/Adam Voiland, Jeff Schmaltz 
Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckli

Az Élő Bolygó Jelentés magyar nyelvű összefoglalója ide kattintva érhető el.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!