Élet után kutatnak egy újonnan felfedezett közeli, csupán 11 fényévre lévő bolygón

Élet után kutatnak egy közeli, csupán 11 fényévre lévő bolygóNéhány millió éven belül széthullhat a Mars holdja. n: egy hűvös, Földhöz hasonló méretű bolygót találtak a NaprendszerNagyon fiatal csillagokat fedeztek fel. viszonylagos közelségében. Az újonnan felfedezett, a Ross 128 b jelet viselő bolygó tulajdonságai alapján a kozmoszbeli élet utáni kutatás fő célpontjává vált. Ez a második legközelebbi exobolygó (Naprendszeren kívüliVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. bolygó). A legközelebbi, a Proxima bÓceánok boríthatják a legközelebbi Földhöz hasonló bolygót. kevésbé alkalmas az életre.

 Proxima b (Forrás:  Planetary Habitability Laboratory/University of Puerto Rico at Arecibo)
Forrás: ESO/M. Kornmesser

Az új bolygót a Chilében lévő La Silla Csillagvizsgálóban a nagypontosságú színképelemző (HARPS/High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) segítségével fedezték fel. A kutatás eredményeit az Astronomy & Astrophysics című szaklapban mutatták be.

Forrás: ESO/F. KAMPHUES

A Ross 128 b hússzor közelebb kering csillaga körül, mint a FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. a NapÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. körül. De mivel fő csillaga, egy vörös törpeIsmeretlen eredetű jeleket fogtak a világűrből. jóval kisebb és halványabb, mint a Nap, csak egy kicsivel több szoláris sugárzásban részesül, mint a Föld. Ebből következően felszíni hőmérséklete hasonló lehet a Földéhez. Nicola Astudillo-Defru, a Genfi Obszervatórium munkatársa elmondta, hogy a bolygó felfedezése több mint egy évtizednyi “intenzív monitorozás” eredménye a Harps műszer segítségével.

Forrás: ESO/A. GHIZZI PANIZZA

A Naprendszeren kívüli lakható világok utáni kutatás során a csillagEgy önkéntes kutató találta meg legöregebb, gyűrűkkel körülvett fehér törpét. ászok általában a Földhöz hasonló kis tömegű, sziklás felszínű és mérsékelt hőmérsékletű bolygót keresnek. Az ilyeneket azonban viszonylag nehéz észlelni. A mintegy 3500 ismert exobolygó többsége úgynevezett forró JupiterKiderült, mik rejlenek a Jupiter színes felhői alatt. , vagyis hatalmas gázóriás, amely főcsillagához közel kering, és az élettel összeegyeztethetetlen jellemzőkkel bír – írja a BBC.

Forrás: ESO/Davide De Martin

A kisebb, Föld-méretű bolygók nagy része úgynevezett vörös törpék körül kering, ez a TejútrendszerPokoli lávatenger a Föld-szerű exobolygó. leggyakoribb csillagtípusa. A vörös törpék halvány csillagokÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. , a körülöttük keringő kis tömegű bolygókat pedig úgy lehet észlelni, hogy megfigyelik az előttük elhaladó égitest okozta periodikus fényingadozásokat. Ezek a csillagok azonban nem teremtenek az élet számára alkalmas feltételeket a körülöttük keringő bolygó számára. Gyakran jóval aktívabbak, mint a Nap, időnként szuperflereket produkálnak. A napkitörésTöbb mint kétezer éve történt, hatalmas napkitörés nyomaira bukkantak Grönlandon. flerÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. – párperces robbanás a csillag fotoszférájában vagy afölött. Ezek a szuperflerek töltött részecskék erőteljes robbanásával járnak, ami káros sugárzással bombázza a közeli világokat.

Ross 128 b  (Forrás: ESO / M. KORNMESSER)

A mindössze 4,2 fényévre lévő Proxima b a Földhöz legközelebbi, mérsékelt hőmérsékletű exobolygó. De egy viszonylag aktív vörös törpe körül keringve mintegy 30-szor több ibolyántúli sugárzásban részesül, mint a Föld. Így a Ross 128 b a “legcsendesebb” közeli csillag, amely körül mérsékelt hőmérsékletű exobolygó kering. A csillagászok egy csillag körül lakható zónának nevezik azt a távolságot, ahol a hőmérséklet olyan, hogy a vízVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. folyékony halmazállapotban képes maradni a bolygó felszínén. A lakható zóna magától a csillagtól függ: a vörös törpék halványabbak, tehát hűvösebbek, mint a Nap, így lakható zónájuk közelebb van, mint a Naprendszerben a Nap körüli zóna. Egyelőre még nem tudni biztosan, hogy a Ross 128 b csillaga lakható zónájában van-e, de a kutatók szerint -60 és 20 Celsius-fok közötti hőmérséklettel mérsékelt hőmérsékletűnek számít.

Forrás: ESO

A következőkben a kutatók a Ross 128 b-hez hasonló közeli világok légköri összetevőit és kémiáját kívánják vizsgálni. A gázok, például oxigén észlelése a bolygókon zajló biológiai folyamatokra engedhet következtetni. Bár jelenleg 11 fényévnyire van a Földtől, az újonnan megismert bolygó csillaga, a Ross 128 közeledik a Föld felé és a kozmikus mérték szerint egy pillanat alatt, mindössze 79 ezer éven belül átveszi a Proxima CentauriSoha ilyen közelségben nem bukkantak még egy lehetséges "második Földre". “helyét”, és ez lesz a Naphoz legközelebbi csillagszomszéd.

ESO, BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!