Eldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat

Az eldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat (Brachionichthys hirsutus) ausztrál kutatók szerint. Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) által készített tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. szerint a tasmaniai Derwent folyó medrében eldobált palackoknak kulcsszerepük lehet a halfaj megőrzésében. A foltos kézhal, amely emberi kézre emlékeztető uszonyain “sétál” a tengerfenéken, volt az első súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánított tengeri élőlényEgy több mint három méteres óriáskalmár haláltusáját fotózták le Spanyolországban. a világon.

Forrás: Rick Stuart-Smith/Reef Life Survey

A szervezet kutatója, Tim Lynch elmondta, az eldobált üvegek ideális helynek bizonyultak a halfaj szaporodásához, miután az erre alkalmas természetes helyeket elpusztította az emberi tevékenység, vagy az olyan kártékony fajok, mint a tengeri csillagAz eddig észlelt legkisebb csillagot fedezték fel. . “A tengeri csillagok nem tudnak mit kezdeni az üvegpalackokkal, amikben gyakran bukkanunk rejtőzködő foltos kézhalakra” – mondta a kutató az ausztrál médiának, aki szerint a mesterséges élőhelyek, mint az üvegpalackok, fontos részei lehetnek a természetvédelmi törekvéseknek a jövőben.

Forrás: CSIRO 

A CSIRO egy állatkerteket tömörítő szervezettel közösen 63 ezer dollárt (12,8 millió forintot) költött arra, hogy műanyagA műanyaghulladék teljes felszámolását célzó programot a hirdetett brit kormány. karókat helyezzenek el a ritkaKisfia világra jötte után egy hónappal ikreket szült egy bangladesi nő. élőlények számára, amelyekre le tudják rakni ikráikat. A nőstény kézhalak általában 200 ikrát raknak le, amelyekkel egészen az utódok kikeléséig törődnek. Emellett szeretnének egy kisebb kézhal-populációt befogni és Melbourne-i, valamint hobarti akváriumokban népszerűsíteni. Tim Lynch szerint az emberekÉvente legalább 50 ezer műanyagrészecskét eszünk meg. közül alig valaki láthatott eddig foltos kézhalat. “Nem kellene ritka halnak lennie, régebben nagyon elterjedt volt” – fűzte hozzá.

Forrás: Barry Bruce, CSIRO 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!