Éheznek a jegesmedvék a fő vadászszezonban

Éheznek a jegesmedvékVirágzó jegesmedve-populációt találtak a Csukcs-tenger térségében. a fő vadászszezonban, mert az északi-sarkvidéki tengeri jégMinden idők legkisebb januári kiterjedését érte el az északi-sarki tengeri jég. zsugorodása miatt az eddiginél sokkal több energiájukba telik a fókákVirágzó jegesmedve-populációt találtak a Csukcs-tenger térségében. elejtése – derül ki egy amerikai tanulmányból, amely a világon elsőként elemezte a nagytestű ragadozóAz elmúlt évtizedekben még soha nem volt ilyen sok aranysakál Magyarországon. k anyagcseréjét.

Forrás: BBC Earth/The Hunt

A jegesmedvék a vízen úszó jégtáblákról csapnak le az elsődleges táplálékukként szolgáló fókákra. A Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmányNagyobb a károsanyag-kibocsátása a bitcoinnak, mint Jordániának. azonban rámutat, hogy a globális klímaváltozásKipusztulás fenyegeti a vadon termő kávéfajták több mint 60 százalékát. okozta tengerijég-fogyatkozás miatt a ragadozóknak ma már keményebben, sokkal több kalóriát elégetve kell megdolgozniuk a táplálékért.

Forrás: Wikimedia Commons/Arturo de Frias Marques

Az amerikai földtani intézet (USGS) biológusa, Anthony Pagano és kollégái kilenc nőstény jegesmedveJegesmedve érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. anyagcseréjét figyelték meg a Beaufort-tengeren. A kutatók 2014, 2015 és 2016 áprilisában is nyomkövető-nyakörvet erősítettek az állatokra, hogy 8-11 napig megfigyeljék a mozgásukat, a viselkedésüket, valamint, hogy mennyit és milyen sikerrel vadásznak.

Forrás: Wikimedia Commons/AWeith

Feljegyezték az állatok testsúlyának és méretének változását, valamint a tőlük vett vér- és vizeletminták alapján az anyagcseréjükben bekövetkező változásokat is nyomon követték. Az eredmények azt mutatták, hogy a jegesmedvéknek több mint 12 ezer kalóriát kell magukhoz venniük naponta, ami azt jelenti, hogy az “energiafogyasztásuk” 1,6-szorosa ez eddig vélt értéknek.

Korábban a kutatók azt feltételezték, hogy a jegesmedvéknek sokkal kevesebb energiára van szükségük, mivel nincsen természetes ellenségük, és a vadászmódszerük sem igényel túl sok fizikai erőfeszítést. A friss mutatók szerint azonban egy nőstény jegesmedvének 12 naponta meg kell ennie egy teljesen kifejlett fókát ahhoz, hogy fedezze az energiaszükségletét. A vizsgált kilenc példány több mint felének csökkent a testtömege a fő vadászszezonban. A szakértők 22 ezer és 31 ezer egyed közé becsülik a globális jegesmedve-állományt.

Science, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!