Egyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben

Egyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be a jászberényi Jász Múzeumban: az egyik tárgyhoz hasonlóból eddig még csak egyetlen egy darab került elő a Kárpát-medencében – közölte az MTI-vel Gulyás András, a múzeumEgy elefántmadár óriási tojása került elő egy amerikai múzeum gyűjteményéből. régésze. A 10. század elejéről-közepéről származó tárgyak még tavaly tavasszal bukkantak elő a földből kitermelés közben a Jászberény melletti homokbányában. A szolnoki Damjanich János Múzeumnak egy pusztamonostori lakos jelentette a leletegyüttes darabjait, majd azokat a területileg illetékes Jász Múzeum kapta meg.

A tárgyak nagy része vas alapanyagú, azonban kiemelkedik közülük egy csaknem 11 centiméter magas, aranyozott ezüstlemezből készült, gömbdíszben végződő, kúpos tárgy, mely egykor viselője süvegének tetejét díszíthette – mondta a régész, hangsúlyozva, hogy ehhez hasonló süvegcsúcs eddig még csak egyetlen egy darab került elő a Kárpát-medencében.

MTI Fotó: Mészáros János

Az 1890-ben Beregszászon talált, három darabban előkerült és később restaurált süvegcsúccsal ellentétben a jászberényi példány teljesen ép, és a hozzá köthető többi leletMagyarország területén élhetett az óriáspandák őse. is, így a honfoglalás korán belül is pontosan meg lehet határozni a tárgyak korát. Jászberényben előkerült egy vas kengyelpár, zabla, vascsatok, vaskarika és nyílcsúcsok is. Ezen kívül találtak ezüstből készült karikát, lemezt, két pénzérmét és egy aranyozott ezüstcsüngőt is. Gulyás András megjegyezte, hogy valószínűleg egy honfoglalás kori, kis létszámú temetőre bukkantak, és úgy tervezik, folytatják a terület kutatásA japán részecskegyorsítótól remélik a sötét anyag titkainak megfejtését. át. A leletegyüttesből a süvegcsúcsot állandó kiállításon fogják bemutatni a későbbiekben.

MTI fotó: Mészáros János


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!