Egy teljesen átlátszó napelem, ami megreformálhatja a jövő ablakait

A Michigani Állami Egyetem kutatóinak átlátszó napelemMegkezdte a napelem-tetőcserepek értékesítését a Tesla.  találmánya megreformálhatja a jövő ablakait és a kijelzőit. Az új technológiát használva a napelem az emberi szemA nap képe - az emberi szem közelről. számára teljesen átlátszó, így nem kell plusz hely a napelemnek, így az akár ablakként vagy ablakra helyezve is használható lesz.

napelem

Fotó: Yimu Zhao / MichiganKisebb földrengést okozott a Michigan egét bevilágító meteor. State University

A számunkra átlátszó felületen valójában nem mindenfajta fény jut át: az eszköz a nap emberi szemAz állatok különböző látásmódjai az ember látásával összehasonlítva [Videó]. számára láthatatlan hullámhosszúságú (ultraibolya és infravörös) sugárzását gyűjti össze és vezeti ki a felület szélére, majd az ott lévő nagyon vékony napelemcsíkok elkezdik termelni belőle az áramot.

A technológiaNaponta 10.000 salátát termesztenek a világ legnagyobb beltéri farmján. nem csak ablakokba, hanem mobilok, táblagépek és más hasonló eszközök kijelzőjébe is beszerelhető, és az eszköz így anélkül töltődhet a napon, hogy a napelem megváltoztatná a készülék megjelenését: elcsúnyítaná azt vagy sokkal vastagabbá tenné. A fejlesztéssel jelenleg egyetlen gond van: míg a ma legkorszerűbbnek számító, kereskedelmi forgalomban kapható panelek hatékonysága 18-25 százalék közt mozog, a michigani technológia hatásfoka 1 százalékos – ennek növelésén dolgoznak jelenleg is a szakemberek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!