Egy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak

Egy oroszlánnál hétszer nagyobb termetű, mintegy 22 millió éve élt ragadozó fosszíliáira bukkantak paleontológusok Kenyában: az állat a FöldAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. ön valaha élt egyik legnagyobbAz eddigi legnagyobb T. rexet fedezték fel kanadai tudósok. húsevő emlős lehetett. A megkövesedett maradványok között megtalálták az állkapcsát, koponyája egy részét és csontvázKöltözik a világ legnagyobb dinoszaurusza. ának egyes darabjait.

A Journal of Vertebrate Paleontology című folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók a Simbakubwa kutokaafrika nevet adták az új fajnak, amely szuahéli nyelven Afrikából származó nagy oroszlánt jelent. Az ősi állat egyedei mintegy 1500 kilogramm súlyúak lehettek, nagyobbak mint egy jegesmedveÉhes jegesmedve tört be egy szállodába a Spitzbergákon. .

Forrás: Mauricio Anton

A nem mindennapi maradványokra 10 éve bukkantak KenyaA valaha talált legapróbb emberszabású majomfaj fosszíliájára bukkantak. egy olyan térségében, ahol ősmajmok fosszíliái után kutattak paleontológusok. Azóta a Kenyai Nemzeti MúzeumKöltözik a világ legnagyobb dinoszaurusza. raktárának egyik fiókjában porosodtak, és nem fordítottak rájuk nagy figyelmet. Csak a közelmúltban vizsgálták meg részletesen amerikai kutatók, akik megállapították jelentőségüket. Az intézménybe érkező Matthew Borths kutató fosszíliákat tanulmányozott a múzeumban, s kíváncsiságból kezdete el végignézni mik rejtőzhetnek még a raktár eldugott részeibe. Ekkor talált rá a csontokra, s rögtön tudta, hogy különlegesA repülő mókusok eddig ismeretlen faját fedezték fel egy kínai hegyvidéken. dologra bukkant.

„A fiók kinyitásakor egy sor gigantikus húsevő fogat láttunk, amelyek nyilvánvalóan egy, a tudományTízezer éve kihalt zsiráf lehetett a világ valaha élt legnagyobb kérődzője. számára korábban ismeretlen fajhoz tartoztak” – mondta Borths, aki kollégája, Dr. Nancy Stevens segítségével tanulmányozta a csontokat.

Forrás: Matthew Borths

“Simbakubwa gigantikus fogai alapján egy hiperhúsevő volt” – hangoztatta Matthew Borth, a Duke Egyetem kutatója, a tanulmányA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. vezető szerzője. Nincs közeli rokonságban a nagymacskákkal, vagy bármely más ma élő húsevő emlőssel. Az emlősök osztályának egy kihaltA valaha élt legnagyobb madárfajt azonosították. neméhez, a hyaenodonhoz tartozik.

A hyaenodon-fajok, Dél-AmerikaTragédiát okozott a Yosemite Nemzeti Parkban történt hatalmas sziklaomlás. , AusztráliaRepülő rókák ezreit pusztíthatta el az Ausztráliában tomboló hőség. és AntarktiszA Föld legnagyobb vulkanikus térségét fedezték fel az Antarktisz jégtakarója alatt. kivételével az egész Földön megtalálhatók voltak, mintegy 42-15,9 millió évvel ezelőtt éltek, az első húsevő emlős volt Afrikában, és a déli területekről terjedt el észak felé. 18-15 millió éve megváltozott a Föld ökoszisztémája, erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. k váltották fel a füves pusztákat és az emlősök osztályában új nemek jelentek meg.

A Simbakubwa és egy oroszlánLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. állkapcsa egymáshoz hasonlítva  (Forrás: Matthew Borths)
Forrás: Mauricio Anton

“Nem tudjuk pontosan, miért haltak ki a hyaenodonok, de az ökoszisztéma gyorsan változott, és a globális klíma szárazabbá vált. Simbakubwa hatalmas termetű rokonai voltak az utolsó hyaenodonok a bolygóHatalmas kóbor bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. n” – mondta Borth.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!