Egy betiltott vegyi anyag “sokkolóan” magas mennyiségét mutatták ki egy kardszárnyú delfin szervezetében

Egy rég betiltott vegyi anyag, a poliklórozott bifenilek (PCB-k) “sokkolóan” magas mennyiségét mutatták ki a szakemberek a brit vizek egyik utolsó kardszárnyú delfinjének szervezetében. A Lulu nevű példány tetemét tavaly találták meg a skóciai Tiree szigetén. Az állat halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. álát az okozta, hogy horgászzsinórokba gabalyodott – írta a BBC News.

Lulu tetemét tavaly találták meg a skóciai Tiree szigetén(Fotó: John Bowler/RSPB Scotland

“A Lulu szervezetében kimutatott PCB-mennyiség húszszorosa volt annak a biztonságos értéknek, amelyet szerintünk el tud viselni egy cetféle szervezete” – mondta Andrew Brownlow, a Scotland’s Rural College (SRUC) munkatársa. A szakember szerint Lulu bekerült a világ azon állatai közé, amelyek szervezetében eddig a legtöbb PCB-maradványt találták, ami aggodalomra ad okot a brit vizek maroknyi gyilkosbálna-állományának hosszú távú túlélését illetően.

Fotó: whaledolphintrust.co.uk

Az egykor elektromos készülékekhez, festékekhez és gyulladásgátlókhoz használt PCB-ket az 1970-es években tiltotta be az Egyesült ÁllamokÚj fajok százai érkeztek a cunamiszeméttel az Egyesült Államokba. és az Európai Unió az emberi és állati szervezetre gyakorolt mérgező hatásuk miatt. A lassan lebomló vegyületek azonban még ma is jelen vannak a tengeri táplálékláncban és jelentős fenyegetést jelentenek az olyan csúcsragadozókra, mint a kardszárnyú delfinekRákkeltő anyagok veszélyeztetik a La Manche csatorna delfinjeit. . A kutatók szerint Lulu kora – az állat legalább 20 esztendős volt – lehetett az egyik oka a magas PCB-szintnek, a vegyi anyag ugyanis felhalmozódott az évek során az állat szervezetében.

Fotó: Robert Pittman/NOAA

A kemikáliáknak számos hatása lehet az élő szervezetre. Bizonyítékok támasztják alá, hogy gyengíthetik az immunrendszert és befolyásolhatják a szaporodási képességet. Brownlow szerint Lulu esetében is ez lehetett a helyzet, az állat petefészkének vizsgálata ugyanis azt mutatta, hogy a nőstény sosem hozott világra borjat.

Fotó: Wikipedia/flickr/Christopher Michel

A vegyi anyagok az agyat is befolyásolhatják. A kutatók szerint a mérgezés közrejátszhatott Lulu halálában azáltal, hogy legyengítette őt, aminek következtében az állat nem tudott megbirkózni azzal, hogy belegabalyodott a kötélbe. Brownlow szerint gyilkos bálnákSuttogva kommunikálnak egymással a hosszúszárnyú bálnák és borjaik. esetében rendkívül ritkán találkozni ilyen esettel. Lulu csontvázSziklafalba ágyazva találták meg egy gigászi titanoszaurusz csontvázát Tanzániában. át a Skóciai Nemzeti MúzeumEgy elefántmadár óriási tojása került elő egy amerikai múzeum gyűjteményéből. őrzi.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!