Egy amerikai mocsárvidéken találtak rá a világ egyik legidősebb fájára

Egy legalább 2624 éves amerikai mocsárciprus (Taxodium distichum) az Egyesült ÁllamokÉszak-Amerika lélegzetelállító tájaira kalauzolnak el a világjáró fotós gyönyörű fotói. keleti felének legidősebb ismert fája – közölték kutatók az Environmental Research Communications című folyóKülönleges és gyönyörű folyók a világ minden tájáról. iratban publikált tanulmányukban, amely szerint az észak-karolinai mocsárvidéken felfedezett növénymatuzsálem egyike a világ legidősebb, ivaros módon szaporodó fáinak.

Some of the trees along the Black River provide a window into climates dating back thousands of years

Közzétette: Smithsonian Magazine – 2019. május 9., csütörtök

 

A kutatók akkor bukkantak rá a különlegesElőször azonosítottak narvál-beluga hibridet a kutatók. fára, amikor évgyűrűket tanulmányoztak az állam délkeleti részén futó Black River mellékfolyó mentén, hogy feltárják Észak-AmerikaFagyhalál fenyegeti a cápákat az Egyesült Államok keleti partvidékén. keleti felének klímatörténetét. A fák korán kívül az évgyűrűk szélessége és színe ugyanis arról is árulkodik, hogy mennyire volt csapadékos vagy száraz egy adott év – írja a LiveScience című ismeretterjesztő hírportál.

Forrás: Stahle et al/IOPscience

A területen végzett korábbi terepmunkálatokból a szakemberek már tudták, hogy a térség ad otthont az Egyesült Államok egyik legöregebb amerikai mocsárciprus-csoportosulásának. A kutatók korábban számos 1000 és 1650 év közötti fát azonosítottak a területen.

A most felfedezett 2624 éves amerikai mocsárcipruson vagy más néven fésűs mocsárcipruson kívül egy 2088 éves példányt is találtak, és a szakemberek szerint nagyon valószínű, hogy a csaknem 100 kilométer hosszan futó Black River mentén még jó néhány 2000 évnél idősebb faTöbb mint 60 ezer fafajnak ad otthont a bolygónk. magasodik.

A tanulmányA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. szerint az amerikai mocsárciprus immár bizonyítottan a FöldPéldátlanul gyorsan vándorol a Föld északi mágneses pólusa. legöregebb ismert, vizenyős területen élő fafaja, és ötödik helyen áll az ivaros módon szaporodó, legöregebb fák világranglistáján. (Az egyetlen egyedről, ivartalan szaporodással létrejött növények – klónok -, amelyek az anyanövénnyel teljesen azonos genommal rendelkeznek, több tízezer évig is elélnek.)

Forrás: The Nature Conservatory Black River Preserve/The University of Arkansas

A kutatók szerint a most felfedezett ősi fák védett területen élnek, ám a fennmaradásukra mégis így is fenyegetést jelent a folyó más szakaszain zajló fakitermelés és egyéb munkálatok, valamint az ipari környezetszennyezésTöbbmillió tonna műanyagszemét kerül évente az óceánokba. és a klímaváltozásÉrdekes felfedezésre jutottak a kutatók a leggyorsabb gleccser tanulmányozása során. .


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!