Drámaian csökkent az állszíjas pingvinek száma az Antarktiszon

Drámaian csökkent az állszíjas pingvinekOlajkatasztrófát szenvedett pingvineknek köt kis ruhákat egy 109 éves ausztrál férfi. száma az Antarktiszon, egyes kolóniákhoz akár 77 százalékkal is kevesebb madárÚtra kelt Afrikába az egyetlen jeladós magyar fekete gólya, itt követhető. tartozik, mint az 1970-es években végzett utolsó felmérés szerint. A csőre alatt futó vékony feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. csík miatt állszíjasnak nevezett pingvinfaj a Csendes-óceán déli szigeteinek és az Antarktiszi-óceán partjainak lakója, világítórákot eszik.

Forrás: Gregory “Slobirdr” Smith/flickr/Wikimedia Commons

“Amit láttunk, valóban drámai. A táplálékláncMeglepő módon szennyez a mikroműanyag - szúnyogok révén is bekerül a táplálékláncba. alapvető építőköveivel történik valami. Kevesebb élelem áll rendelkezésre, ezért a pingvinek idővel egyre kevesebben és kevesebben vannak, a kérdés pedig az, hogy így megy-e tovább” – mondta el Steve Forest biológus, természetvédelmi szakértő, aki a Stony Brook-i Egyetem és a Northwestern Egyetem kutatócsoportjával együtt nemrég tért haza egy, a klímaváltozásKipusztulás fenyegeti a vadon termő kávéfajták több mint 60 százalékát. antarktiszi hatásait vizsgáló expedíció106 éves gyümölcskenyérre bukkantak tudósok egy távoli antarktiszi kunyhóban. ról.

Forrás: Wikimedia Commons/Lewnwdc77

A tudósok a Greenpeace két hajóA héten vízre teszik a Sir David Attenborough sarkkutató hajó egyik elemét. ján, az Esperanzán és az Arctic Sunrise-on utazva január 5. és február 8. között dolgoztak a térségben, ahol kézi eszközökkel és drónokkal mérték fel a károk nagyságátÚjjáéled a vízzel elárasztott Bözödújfalu temploma. . Az ElefántLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. -szigeten, az állszíjas pingvinek egy fontos élőhelyén nagyjából 60 százalékkal csökkent a számuk az 1971-ben végzett utolsó számlálás óta, így ma már kevesebb mint 53 ezer szülőpár tartozik a kolóniához – állapította meg az expedíció.

Forrás: NOAA

“Noha sok tényező játszhat szerepet, minden bizonyíték, ami a kezünkben van, arra mutat, hogy a klímaváltozás számlájára írható a populáció csökkenése” – magyarázta Heather Lynch, a Stony Brooks ökológusa és evolúcióbiológusa.

A Meteorológiai Világszervezet múlt héten közölte, hogy egy antarktiszi kutatóbázison az eddigi legmagasabb hőmérsékletet, 18,3 Celsius-fokot mértek a feljegyzések kezdete óta.

The Argentine research base, Esperanza, on the northern tip of the Antarctic peninsula, set a new record temperature of…

Közzétette: World Meteorological Organization – 2020. február 7., péntek


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!