Blood Fall – különleges vízesés az Antarktiszon

Cimkék: , , , , , ,

Az antarktiszi Blood Falls (“Vérzuhatag”) a Taylor-gleccserA világ gleccsereiből gyűjtött jégmagmintákat raktároznak el az Antarktiszon. végén lévő, fagyott vízeséshez hasonló képződmény. Az elszíneződést a vas-oxid, vagyis a rozsdaÁlrozsdával borítottak be egy új autót, hogy védjék a tolvajoktól. okozza, amelyet a jégANTARCTICA - Egy gyönyörű túra a világ leghidegebb kontinensére. alatti fekükőzetből szabadítanak fel mikroorganizmusokVilágító tavak Ausztráliában, különleges természeti jelenség. . A mikroorganizmusok egy gleccser alatti vízgyűjtő, hidegBefagyott a Niagara-vízesés egy része. , sötét, sós vízFolyók lehettek a Marson. ében élnek egy-két millió éve elszigetelten. A vörös víz a föld alatti tóEurópa legnagyobb föld alatti tava - Le lac souterrain de Saint-Léonard . ból származik, amely 400 méterrel a jégfelszín alatt van.

Blood Falls

Blood Falls

A víz rendkívül sós, és egyáltalán nem tartalmaz oxigént. A benne élő mikroorganizmusok rendkívül hasonlóak a mai tengeri környezetben található fajokhoz.  Ez arra utal, hogy a jelenleg a gleccser alá szorult organizmusok egy nagyobb populáció maradványai, amelyek valaha egy tengert népesítettek be, mielőtt a  Taylor-gleccser úgy 1,5-2 millió éve elzárta az élőhelyüket. A hozzáférhetetlen, jég alatti víztárolóból kiszivárgó folyadék kémiai elemzése azt mutatta, hogy az ott élő mikroorganizmusok a kőzetből kimosott vassal “lélegeznek” egy kéntartalmú katalizátor közbeiktatásával.

Blood Falls

Blood Falls

Blood Falls


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!