Betiltották Chilében a műanyag bevásárlószatyrokat

A dél-amerikai országok közül elsőként ChileSzokatlan hóesés bénította meg Chile fővárosát. tiltotta be a műanyagA műanyaghulladék teljes felszámolását célzó programot a hirdetett brit kormány. bevásárlószatyrokat, amelyek súlyosan szennyezik a környezetet, főleg a tengereket és óceánokat. A tilalom formálisan már életbe lépett a hivatalos közlönyben való publikálással, de a drákói jogszabály fél év türelmi időt ad az alkalmazkodásra a nagy szupermarketláncoknak, és két évet a kisboltoknak. A türelmi idő alatt a boltok vásárlónként legfeljebb két zacskót adhatnak az áru hazaviteléhez. A törvényA világ legszigorúbb műanyagzacskó-ellenes törvénye lépett életbe Kenyában. csak a romlandó élelmiszerek becsomagolására engedélyezi a műanyagzacskó használatát.

Forrás: Wikimedia Commons/Javmoraga

A chileiek évente 3,4 milliárd műanyagszatyrot használnak el, ennek 90 százaléka a szemétbe kerül, jó része pedig tovább a tengerbe. Marcela Cubillos környezetvédelmi miniszter szerint PeruPeru 40 év leforgása alatt elveszítette a gleccserei felét. és Chile hosszú tengerpartja mentén 2 millió négyzetkilométeren, vagyis egy Mexikó-nagyságú összterületen lebegnek hulladékszigetek a víz felszínén és mélyén.

Forrás: NASAEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében.
Forrás: Wikimedia Commons/MichaelisScientists

A miniszter szerint nemcsak a mennyiség a probléma, hanem az időtartam is, mivel a műanyagzacskóA világ legszigorúbb műanyagzacskó-ellenes törvénye lépett életbe Kenyában. k lebomlási ideje akár 400 év is lehet. Chile 17,5 milliós lakosságának mindössze 4 százaléka gyűjti szelektíven a hulladékot, így az eldobható műanyagzacskók betiltása igazi kulturális forradalomnak számít.

Forrás: Dave Bretherton.Olive Ridley Project/iucn.org

“Nagy lépést teszünk előre egy tisztább Chile felé. Meg akarjuk változtatni a chileiek életmódját, az eldobhatóság kultúrája helyett a tartósságét akarjuk bevezetni” – mondta az ország elnöke, Sebastiano Pinera, miközben vászonszatyrokat osztogatott az embereknek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!