Ball’s Pyramid – kihunyt vulkán a Csendes-óceánban

Cimkék: , , , , , ,

Egyedül10 éve egyedül él egy elnéptelenedett faluban egy kínai férfi. álló látványt nyújt a tengerÓriási fehér cápát filmeztek le Mexikónál [videó]. közepéből kimagasló kőszikla a Ball’s Pyramid. Az egykor burjánzó növény- és állatvilággal rendelkező Ball’s Pyramid mára ugyan kissé átalakult, de földEgy évtizede nem tapasztalt közelségbe kerül a Földhöz a Mars. öntúli szépsége és egyedülálló látványa ma is turisták ezreit vonzza. Az AusztráliaEaglehawk Neck - Tasmania különleges természeti képződménye. keleti partjai előtt álló Ball’s Pyramid Sydney-től északkeleti irányban 700 kilométerre található. A piramisPiramistemető Meroéban. kőszikla alapjánál 400 méter széles, és több mint 550 méternyire magasodik a Csendes-óceán vize fölé. A Ball’s Pyramid egy 6,4 millió évvel ezelőtt keletkezett vulkánElképesztő videó a fortyogó Marum vulkánról. maradványa, melynek csak a csúcsa emelkedik a tengerszint fölé. A tenger állandóan pusztítja, koptatja a sziklát. A hullámok és a szél munkájának köszönhetően mára az eredeti kőtömegnek már csak 3 százaléka maradt fenn. Az első ismert személy, aki megpillantotta a sziklát, Henry Lidgbird Ball, a Supply hajó parancsnoka volt, aki 1788-ban haladt el mellette, Norfolk szigetAdományozók segítettek a japán macskasziget éhes cicáin. ére vezető útja során. Ball a piramis alakú sziklát saját magáról nevezte el.

Ball's Pyramid

Ball's Pyramid

Két évszázadon át a Ball’s Pyramid ellenállt az ember támadásának. Nincsenek öblei vagy sík partszakaszai, ahol a csónakok könnyedén partot érhetnének, csak egyetlen kikötőhídA világ leghatalmasabb látnivalói. van a hullámverte, meredek sziklafalak között. Sok csónaknyi vállalkozó kedvű hegymászót vert már vissza a vízFolyómederbe botlott a Curiosity a Marson. . 1965-ben Bryden Allen és John Davis vezetésével egy ausztráliai csapatnak sikerült feljutnia a csúcsra. Ők is csaknem kudarcot vallottak az utolsó 60 méteren, ahol a sziklák annyira ingatagok, hogy némelyikük az első érintésre a tengerbe zuhant. Ma a Ball’s Pyramid a bolygó egyik utolsó, viszonylag érintetlen helyeként a Világörökség része.

Ball's Pyramid

Ball's Pyramid

Ball's Pyramid

Ball's Pyramid

Ball's Pyramid


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!