Az Osztrák–Magyar hadsereg katonáinak testét találták meg egy gleccserben

OlaszországÚjra megnyitották a Trevi-kutat Rómában. népszerű síterepei közel 100 éve még nem a kikapcsolódás festői helyszínei voltak. Észak-Olaszország hegyvidékén húzódott a modern hadviselés egyik legborzalmasabb frontvonala. A fehér háborúMa 68 éve dobták le az első atombombát. ként emlegetett harcok az AlpokA gleccserek olvadása miatt emelkedik az Alpok. csúcsai közt folytak, nem ritkán 2-3 ezer méteres magasságban. Amikor az első  világháború véget ért, az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó terület Olaszország része lett. Ismét a kirándulók, természetjárók kedvelt célpontja lett. A globális felmelegedés hatására egyre több és több hó tűnik el, sok gleccserAz egyensúlyozó Kummakivi-kő Finnországban. húzódik vissza a hegyekről, emiatt előtűnnek  a pusztító háború emlékei, elesettjei.

4

Száz évvel ezelőtt fotográfiák is készültek a hidegJégbe fagyott egy szibériai kisváros, Dugyinka. hegyekben harcoló katonákról

A gleccserekből fegyverek, katonai eszközök, menedékek kerültek elő az elolvadt hó alól. Sőt, előkerült néhány katonaSorra kerülnek elő az első világháborús tárgyak egy olvadó olaszországi gleccserből. holtteste is, a jégFöldöntúli tájat kialakítva ejtett fogságba a jég egy szlovén sípályát. által konzervált állapotban. Az elesett katonákat  szinte mumifikált a jég.  2004-ben háromA magántőke bevonásával mentenék meg Pompejit. katona testére bukkantak 4000 méter magasságban, egy jégfalba fagyva. A katonákRitka képek a normandiai partraszállásról. ruhájából egyértelmű volt, hogy az osztrák–magyar hadseregEgyütt lábadozik a katona és kutyája, akik egy robbanás miatt sérültek meg.  tagjai. A zsebükben kötszereket találtak, így valószínűleg szanitécek voltak, akik az 1918 szeptemberében dúló harcokban eshettek el.

1

Balra egy nemrég felszínre került holttest, jobbra az olasz katonák téli álcaruhája.

2

Az egyik 2004-ben előkerült, gleccserbe fagyott holttest

3

Legutóbb egy 17 éves fiú múmiája került elő.

A feljegyzések szerint több ezer katona maradványait találhatják majd meg a hegyen. A helyszínen rögzített nyomokból nagyon sok mindenre fény derül, bár eddig még csak egy olasz katonát sikerült név szerint is azonosítani. Egy 2012 nyarán talált holttest vizsgálata például kiderítette, hogy egy 17 éves fiú maradványait találták meg, akivel egy tüzérségi lövedék repesze végzett.

5


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!