Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozásában gyönyörködhetünk

Az év talán leglátványosabb csillagászati jelensége közeleg, július 27-én pénteken ugyanis centrális teljes holdfogyatkozást figyelhetünk meg. Az évszázad leghosszabbA leghosszabb nevű városok a világon. teljes holdfogyatkozása fog bekövetkezni, ugyanis több mint másfél órán át a FöldÖregebb lehet a Hold az eddig véltnél. árnyékkúpjában tartózkodik majd égi kísérőnk.

Forrás:  Fred Espenak/NASA

Ilyenkor azonban nem sötétedik el teljesen a holdkorong, hanem fénye narancsvörösre változik amiatt, hogy a földi légkörön szóródó fény halvány derengést teremt a teljes sötétség helyett. 2011. június 15-e óta nem következett be mostanáig centrális holdfogyatkozás30 év után szuperholddal "egybekötött" teljes holdfogyatkozás várható szeptember végén. , ami azt jelenti, hogy a HoldAz Egyesült Államok ismét embert küldene a Holdra. a Föld árnyékkúpjának szinte majdnem hogy a közepén fog keresztül haladni.

Forrás: Wikimedia Commons/Andrew tk tang 

A Föld teljes árnyékába már este fél 9 előtt kicsivel elkezd belépni a kelő Hold, ekkor még nagyon alacsonyan, délkeleti irányban látszik. Ez lesz a részleges fázis, a Hold elkezd fogyni. 21 óra 30-kor teljesen belemerül az árnyékba, mélyvörössé és sötétté válik a teliholdA nap képe - kilátás szuperhold idején. , és ez 103 percig így is marad. A holdfogyatkozás maximális hossza kb. 107 perc lehet, vagyis majdnem a lehetséges leghosszabb holdfogyatkozást láthatjuk, ami csak előfordulhat.

Éjjel negyed 12 előtt kibújik az árnyékból és egyre nagyobb hányada fénylik majd, éjfél után negyed órával már újra (majdnem) teljes fényében ragyog a telihold. Valójában ekkor még egy darabig félárnyékos lesz a fogyatkozás, de ez már nem olyan látványosA Föld közelében halad el a zöldesen csillogó üstökös. , halványszürke fátyolként észlelhető. Derűs idő esetén Magyarországról az esemény elejétől a végéig látható lesz.

A megfigyeléshez nem feltétlenül kell távcső, a Hold elsötétülése kiválóan észlelhető szabad szemmel is, de ha van otthon kis kézi látcső (binokulár) az a legideálisabb. Teleszkópos megfigyelés esetén válasszuk a kis nagyítást, nagy látómezőt adó okulárokat – írja a Zselici CsillagparkHoldkőzettel bővült a Zselici Csillagpark meteoritgyűjteménye. , mely több programmal is várja az érdeklődőket.

Forrás: The National Guard/flickr

A jelenség látványát még tovább növeli, hogy az elvörösödő holdkorong alatt pár fokkal fog fényesen ragyogni a vöröses fényű MarsHamarosan landol a Marson az InSight űrszonda - élőben követhetjük a műveletet. is, ami pont ezen az éjszakán lesz szembenállásban és földközelben – írja az IdőEgy másodperccel hosszabb lesz a holnapi nap. kép.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!