Az Északi-sarkvidéken köt ki az európai és az amerikai műanyag hulladék

Kutatók figyelmeztetése szerint egészen az Északi-sarkvidékig szállítják az óceáni áramlatok az Európa és az Egyesült ÁllamokÚj fajok százai érkeztek a cunamiszeméttel az Egyesült Államokba. körüli vizekbe kerülő műanyagA Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja. hulladékot, amely aztán súlyosan károsítja a törékeny sarkvidéki környezetet. A szakemberek szerint a Grönlandtól keletre hullámzó vizekben és a Barents-tengerben talált műanyag hulladékok mennyisége jóval nagyobb annál, mint amit az ilyen gyéren lakott régióktól várna az ember. “A jelek szerint az Atlanti-óceán északkeleti szektora a végső nyughelye a vízfelszínen utazó műanyag hulladékoknak” – húzták alá a kutatók a Science Advances című folyóÍgy robbantottak fel néhány másodperc alatt egy 40 éves hidat. iratban közölt tanulmányukban.

Forrás: Wikipedia/Brocken Inaglory
Forrás: Wikipedia/Chrissy

Az Északi-sarkvidék 42 pontján gyűjtöttek be mintákat a kutatók 2013-ban a Tara kutatóhajóEgy éven át a tengeri jég fogságában lesz egy német kutatóhajó. val, és eredményeik szerint négyzetkilométerenként több százezer, főleg apró műanyag hulladékAz óceánban úszó műanyag hulladékból hozták létre a vízből kiugró, hatalmas bálnát. található az Atlanti-óceán északkeleti régiójában. A szemétHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. döntő része láthatólag régen került a vízbe, és Európa, valamint Észak-AmerikaÚj fajok százai érkeztek a cunamiszeméttel az Egyesült Államokba. felől sodródott fel északra.

Forrás: Andrés Cózar
Forrás: Andrés Cózar

“Az Északi-sarkvidék vizeiben lebegő műanyag szemétKözel kilenc milliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta. 99 százaléka GrönlandÉrdekes felfedezésre jutottak a kutatók a leggyorsabb gleccser tanulmányozása során. és a Barents-tengerA Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja. környékére koncentrálódik” – mondta a kutatást vezető Andrés Cózar, a Cádizi Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy az északi sarkkörA nagy légtömegek vándorlási irányának változása okozhatja a szélsőséges időjárást. többi részén ugyanakkor csak nagyon kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem található műanyag szemét. A szakemberek rámutattak, hogy a globális felmelegedésA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. következményei, így a tengeri jégEgy éven át a tengeri jég fogságában lesz egy német kutatóhajó. csökkenése miatt az Északi-sarkvidék még sebezhetőbbé válhat a környezetszennyezéssel szemben.

Forrás: Andrés Cózar
Forrás: Andrés Cózar

A tanulmányA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. szerint “külön aggodalomra” ad okot, hogy a műanyag hulladék hatással lehet a törékeny arktiszi vadvilágra, különösen a tengerfenék közelében, ahová a műanyagdarabok végül lesüllyednek.

Science Advances, Tara Expeditions Foundation, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!