Az első ismert teljesen melegvérű halat fedezték fel amerikai tengerbiológusok

Az első ismert teljesen melegvérű halHalak nyelvén élősködik a parazita rák. at fedezték fel amerikai tengerbiológusok, a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. ) kutatói eredményeiket a Science legújabb számában ismertetik. A melegvérűek, például az emlősök, vagy a madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. szervezete hőt termel, s a környezettől függetlenül képes fenntartani az állandó testhőmérsékletet. A hidegvérűek, köztük a kétéltűek, a hüllőHüllők, csótányok, férgek és pókok az Explorers Club idei vacsoráján. k vagy a halakAquaDom - egy 25 méter magas akvárium, amiben még lift is van. többségének testhőmérséklete a környezet hőmérsékletRekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet. ével együtt változik. Korábban már ismert volt, hogy a tonhal és némely cápafaj egyedei képesek felmelegíteni testük bizonyos részeit, így az úszóizmaikat, agyukat és szemAz állatok különböző látásmódjai az ember látásával összehasonlítva [Videó]. üket, hogy sikeresebben vadászhassanak a mélyebb és hidegebb vizekben.

Rendszeres időközönként azonban kénytelenek a felszíni rétegekbe emelkedni, hogy megóvják létfontosságú szerveiket, így a szívüket a hideg károsító hatásától. A NOAA tengerbiológusai viszont most a tündöklőhalakat, más néven királyhalakat (Lampris guttatus) figyelték meg KaliforniaHárom évtized után visszatértek az óriáscápák Kalifornia vizeibe. partjainál. A 90 kilogrammos, ovális, oldalról erősen “ellapított” halak vöröses színű testfelületét fehér pettyek dekorálják, uszonyaik élénkpiros színben ragyognak. Ezek a halak 50-400 méteres mélységben élnek.

Melegvérű hal
Fotó: NOAA Fisheries / Southwest Fisheries Science Center

Melegvérű hal
Fotó: NOAA Fisheries / Southwest Fisheries Science Center

A kutatók a megjelölt egyedek testhőmérsékletét mérve jöttek rá, hogy az körülbelül 5 Celsius-fokkal magasabb, mint a környezetüké, ahol épp tartózkodnak. Mint kiderült, a tündöklőhal szárnyszerű melluszonyainak állandó mozgásával képes a hőtermelésre, emellett a Lampris guttatus kopoltyúinak egyedülálló felépítése minimalizálja a hőveszteséget. Az erek, amelyek a felmelegített vért szállítják a kopoltyúkba, nemcsak a szén-dioxidot “adják le”, hanem egyúttal “temperálják” a hal törzsébe irányuló, oxigénnel feldúsított, hideg vért. Ráadásul a kopoltyúkat körülvevő zsírszövet “szigetelőanyagként” funkcionál, csökkentve a hőleadást.”Még sohasem láttam ilyen kopoltyúszerkezetet” – fogalmazott Nicholas Wegner, a tanulmányA kávézás csökkentheti a szív- és az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. első szerzője.

Mint rámutatott, a melegvérűség komoly előnyöket biztosít a tündöklőhal számára. Míg más mélytengeri halfajok lomhák, a sötét, zavaros vízben meglapulva lesnek a zsákmányra, a Lampris guttatus igazi ragadozó: a melegvérűségnek köszönhetően gyorsan reagál, jobbak az agyi és látási funkciói, nagy távolságok megtételére képes.”Korábban azt feltételeztem, hogy a tündöklőhal egy lassú, tunya lény, ám mint kiderült, valódi ragadozó, amely igen sikeresen vadászik a tintahalakra és más zsákmányállatokra” – mutatott rá Nicholas Wegner.

lampris-guttatusFotó: NOAA Fisheries / Southwest Fisheries Science Center

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!