Az Egyesült Államokban akarnak letelepedni a Bikini-atoll lakói a klímaváltozás miatt

Menedékkérelmet nyújtottak be az Egyesült Államok99 éve nem látott napfogyatkozásra készül az Egyesült Államok. hatóságainál a korábban atomkísérleteknek helyt adó, a csendes-óceáni Marshall-szigetekÉvente több mint 835 millió dollárt érő áradásvédelmet biztosítanak a hawaii korallzátonyok. részeként számon tartott Bikini-korallzátony lakói a klímaváltozás80 helyett 300 millió embert sodor veszélybe a tenger vízszintjének emelkedése. súlyos következményei miatt. Nishma Jamore, a Bikini-atoll polgármestere kijelentette, az Amerikai Egyesült Államokban akarnak letelepedni, és Esther Kia’aina amerikai belügyi államtitkár-helyettesnek a Marshall-szigetek fővárosA világ 5 legkisebb országa. ában, Majuróban tett legutóbbi látogatásakor átnyújtotta az erre vonatkozó kérelmet. A Bikini-atoll fennhatósága alatt álló állampolgárok évtizedek óta az ugyancsak a Marshall-szigetekhez tartozó Kili és Ejit szigetA világ 5 legkisebb országa. én élnek.

Bikini-sziget

WashingtonA Fehér Ház átalakítása Harry Truman elnöksége idején. az ötvenes években 24 atomkísérletet végzett a korallzátonyon. 1954 márciusában itt végezték el az eddigi legnagyobbMS Turanor - a világ legnagyobb napenergiával működő hajója. erejű amerikai nukleáris robbantást, amely ezerszer pusztíA világ legnagyobb tavai. bb hatásokkal járt, mint a második világháború végén a japánA bámulatos Aogashima-sziget. Hirosimára ledobott atombombaMa 68 éve dobták le az első atombombát. . Noha a Bikini-korallzátony lakóit még a kísérletek megkezdése előtt az amerikai hatóságok áttelepítették, a robbantás erős sugárzásnak tette ki a Csendes-óceán nyugati részén fekvő, 55 ezres lakosú Marshall-szigetek lakóit, és mintegy tizenöt japán halász halálát okozta, akik a kísérlet idején a sziget közelében tartózkodtak.

Bikini-sziget

A Fehér HázA Fehér Ház átalakítása Harry Truman elnöksége idején. eddig több mint 500 millió dollár kárpótlást fizetett a korallzátony egykori lakóinak, akik közül néhányan egészségügyi problémákkal küzdenek. A szigetlakók a Bikini-atollra nem tudnak visszatérni, új lakhelyeiken pedig a felmelegedés következményeivel, az árapály miatti gyakori áradásokkal és pusztító viharokkal küzdenek. A polgármester azt mondta, Kili szigetét 2012 óta gyakorta sújtják áradások, és felidézte azt is, hogy a repülőtérMaho Beach - a tengerpart ahol repülők szállnak a strandolók feje fellett. kifutópályája már csak 2,5 méterrel található a tengerMagára talált az alaszkai vadvilág az Exxon Valdez-katasztrófa óta. felszíne felett. A korallzátony lakói 1980-ban már megpróbáltak elmenekülni az Egyesült Államokba. Akkor azt tervezték, hogy földet vásárolnak HawaiiTuristahajót talált el a hawaii vulkán lávakitörése. második legnagyobb szigetén, Mauin, ezt azonban a helyiek meghiúsították.

Bikini-sziget

Bikini-sziget

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!