Az állatok közül egyedül egy félénk kakadu képes “hangszerrel” zenélni

Egyedül a kakadu képes hangszerrel zenélni az állatok közül: az ausztrál QueenslandLelőttek egy több mint 5 méter hosszú krokodilt Queenslandben. állam Cape York félszigetén élő, félénk pálmakakadu ágakkal dobol a fatörzseken – állapította meg egy ausztrál kutatásA japán részecskegyorsítótól remélik a sötét anyag titkainak megfejtését. . Rob Heinsohn, az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) környezet- és társadalomtudományi karának tudósa szerint az énekes madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. és a cetekFolytatódik a cetek tömeges partra vetődése Új-Zélandon. zenei hangokat adnak ki, néhány faj felismeri a ritmust, eszközt használva zenélni azonban csak a Probosciger aterrimus képes – írja az eurekalert.com.

Forrás: Christina N. Zdenek

“A nagy füstszürke madárMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. hímje vastag botokat tör le az ágakról az odvas fákhoz veri őket, hogy a nőstény figyelmét magára vonja” – mondta Heinsohn professzor. A Science Advances című tudományos lapban ismertetett kutatás hét éve folyik, ezalatt kamerákkal türelmesen követtek nyomon az eső"Szó szerint ledöbbentünk" – ez történne, ha napelemmel borítanák be a Szaharát. erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. ben elvonultan élő papagájfélét, hogy fennmaradását biztosítani tudják. Régóta ismert, hogy a pálmakakadu dobol, ám most sikerült először filmre venni és elemezni a “zenéjét”. A hab a tortán, hogy az ütések szinte tökéletesen egyenlő időközönként követik egymást igen hosszú sorozatokban, mintha csak profi zenész dobolna” – magyarázta Heinsohn.

Forrás: Wikimedia Commons/Doug Janson

A nyomon követett 18 hím pálmakakadu mindegyike saját stílusában dobolt. Voltak, amelyek mindig gyors ütemet vertek, mások mindig lassút, mások szerették az elején kicsit cifrázni. “Talán az egyéni stílus alapján ismerik fel egymást az egyedek nagy távolságból is” – mondta a professzor, aki szerint a dobolás a hím pálmakakadu udvarlási szertartásának a része kiáltásokkal és jellegzetes mozdulatokkal együtt, amelyekkel a nőstényt szeretné megnyerni párjául.


Science Advances, EurekAlert, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!