Ausztrália érintetlennek hitt paradicsomi szigetcsoportja is a műanyagszennyezés áldozatává vált

AusztráliaA világ egyik legritkább ásványára bukkantak egy ausztráliai meteoritkráterben. utolsó szemétmentesnek hitt paradicsoma is a műanyagszennyezésÉvente legalább 50 ezer műanyagrészecskét eszünk meg. áldozatává vált egy most megjelent tanulmányA kávézás csökkentheti a szív- és az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. szerint. Mintegy 414 millió darab műanyagHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. , köztük csaknem egymillió strandpapucs és -cipő árasztotta el az Indiai-óceánban található Kókusz-szigetek partjait a kutatók becslései szerint. A műanyag felfedezése óta eltelt hat évtized utolsó 13 évében gyártották a műanyagtárgyak több mint felét. A hibás hulladékkezelés miatt ennek a mennyiségnek a nagy része az óceánokba került.

Forrás: Wikimedia Commons/PalawanOz
Forrás: paullymac/flickr 

A szigetcsoport 26 kisebb, patkóalakban elhelyezkedő földdarabból áll AusztráliáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l 2100 kilométerre északnyugatra. Nagyjából 600 ember él a kontinensektől távol eső szigeteken, melyeket Ausztrália utolsó szemétmentes paradicsomának is neveznek. A tudósok azonban azt találták, hogy az óceáni áramlatai rengeteg műanyagszemetet hordanak a kis korallszigetek partjaira.

Forrás: Scientific Reports

Kalkulációik szerint 238 tonna műanyag szennyezi az atollokat, ebben nagyjából 977 ezer lábbeli és 373 ezer fogkefe, melyek a 414 millió műanyagdarab azonosítható elemei voltak. A kutatók úgy vélik, becsléseik mégsem túlzóak, mivel a legszennyezettebbnek tartott partszakaszokra nem juthattak be. Számításaik szerint a szemétIndia legnagyobb szeméthegye jövőre magasabb lesz, mint a Tádzs Mahal. 93 százalékát a parti homokHamarosan homokhiánnyal kell szembenéznie az emberiségnek. rejti.

A Scientific Reports friss számában megjelent kutatásApró tengeri állat segíthet felmérni az óceánok műanyagszennyezettségét. vezetője, Jennifer Lavers a BBC-nek elmondta, amit a Kókusz (Keeling)-szigeteken, korábban pedig a csendes-óceáni Henderson-szigeten feltártak, azt mutatja, hogy a világ “drámaian alábecsülte” a probléma nagyságát. A kutatócsoport szerint a homokba temetett szemét veszélyezteti a partokon élő vagy ott költő állatokat, köztük a tengeri teknősöket és a rákokat. A Tasmanai Egyetem tudósa azt reméli, a kutatás eredményei megértetik az emberekkel, hogy a műanyagszennyezés esetében a megelőzés sokkal jobb, mint a károk elhárítása.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!