Átrajzolja II. Ramszesz templomának térképét egy új felfedezés

II. RamszeszII. Ramszesz kolosszusát és egy különleges múmiákat rejtő síremléket is bemutattak Egyiptomban. ókori egyiptomi fáraó egykori templomLenyűgöző templomegyüttes a felhők fölé magasodó Fanjing hegy tetején - videó. ához kapcsolódó királyi csarnokot fedeztek fel egy ásatáson a New York-i Egyetem kutatói EgyiptomÚjabb kutatás indul a Tutanhamon sírja körüli rejtély megoldására. déli részén, Abüdoszban. Az egyetem régészei a templom alapköveit és festményeket is feltárták.

“II. Ramszesz templomát 160 éve fedezték fel. Azóta először kell változtatni az eddigi térképén” – hangsúlyozta a felfedezésEgy elveszett víz alatti város feltáró képei. jelentőségét Musztafa Vaziri, az egyiptomi legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára.

Forrás: Wikimedia Commons/Olaf Tausch
Forrás: Wikimedia Commons/Olaf Tausch

Vaziri rámutatott, hogy a templom tervezése és melléképületei, ideértve a palotát és a királyi csarnokot, hasonlóak I. Széthi fáraó, II. Ramszesz apjának 300 kilométerrel délebbre található templomának felépítéséhez. a felfedezés révén új információkhoz juthatnak a tudósok az ókori Egyiptom 19. dinasztiájának uralkodása alatt épült templomokról és azok melléképületeiről.

Forrás: Wikimedia Commons/Olaf Tausch

A feltárt királyi csarnok falai mészkőből épültek, padlóját mészkőcsempék borítják. A kutatók megtalálták egy homokkőoszlop alapjait és homokkő lépcsőfokokat is felfedeztek, amelyen szerepelt II. Ramszesz neve. Előkerültek az egykori csarnok plafonjának darabjai is, amelyen csillagok rajzainak maradványaira bukkantak.

II. Ramszesz a 19. dinasztia harmadik fáraóÚjabb kutatás indul a Tutanhamon sírja körüli rejtély megoldására. ja, az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb uralkodóKatolikus Ferdinánd 500 éves titkos levelezését fejtették meg spanyol hírszerzők. ja volt, mintegy 3300 évvel ezelőtt uralkodott. Hosszú, 66 éves uralkodási ideje alatt nagyszabású építkezéseket folytatott, hadjáratokat vezetett, de nevéhez fűződik a történelem első fennmaradt békeszerződése is; uralma az egyiptomi civilizáció egyik tetőpontját jelentette. Nevéhez fűződik többek között az Abu Szimbel-i két monumentális templom építtetése.

Forrás: Wikimedia Commons/Ovedc
Forrás: Paul Grach/flickr

Ramszesz múmiája az egyik legjobb állapotban fennmaradt egyiptomi múmiaÖtmilliomodik látogatóját fogadta Ötzi, az ötezer éves gleccsermúmia. . A rajta végzett vizsgálatoknak köszönhetően sokat tudni a fáraó külső jellemzőiről. Ókori egyiptomihoz képest meglehetősen magas volt, 173 cm. Élete utolsó éveiben reuma és érelmeszesedés kínozta, fogai rossz állapotban voltak. Haja vörös volt, ez szokatlannak számított, és érdekes következtetések vonhatóak le belőle: a vörös színt a káosz istenével, Széthtel hozták kapcsolatba, akit Ramszesz családja különösen tisztelt; apja is az istenről kapta nevét. Széth kultusza különösen az északi országrészben volt erős, ahonnan Ramszesz családja származott és ahol a fáraó felépíttette új fővárosEgy elveszett víz alatti város feltáró képei. át.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!