Árnyékként követi szeretett gondozóját a ragaszkodó kis tasman ördög

A világ talán legragaszkodóbb tasman ördögéről gondoskodik Tim Faulkner, aki már évek óta azért küzd, hogy megmentse a kihalás szélVeszélyes mikrobákkal hintik be az Alpokat a Szahara felől érkező szelek. ére került fajt. Az Ausztráliai Hüllőpark, és a tasman ördögök megmentésére létrehozott Devil Ark nevű szervezet munkatársa egy aranyos videóval szerette volna bemutatni milyen különleges és hálás állatok is valójában ezek a kizárólag Tasmania szigetA sziget, mely félévente más országhoz tartozik. én élő, veszélyeztetettTovábbra sincsenek biztonságban a pandák élőhelyük csökkenése miatt. erszényesek.

A Devil Ark állatmentő parkja 2011-ben kezdte meg működését, akkor 44 tasman ördög került központban, s azóta a nagy sikerű fajmegmentő program keretében már 180 egészséges kis erszényes ördögAz erszényes ördög anyateje legyőzheti a szuperbaktériumokat. született. A Devil Ark gondozásában lévő állatok általában szoros köteléket alakítanak ki a szervezet munkatársaival, egyikük azonban olyannyira ragaszkodik gondozójához, hogy amikor csak meglátja, árnyékként követi a férfit.

VIDEÓ:

A vadon kizárólag az Ausztráliához tartozó Tasmania szigetén élő erszényesA keleti erszényesnyest. ördögöket 1996 óta a DFTDFelcsillant a remény a tasmán ördög megmentésére. (Devils Facial Tumour Desease) nevű arcdaganat tizedeli. A fertőzéssel terjedő – szinte mindig halálos kimenetelű – arctumor mára 80 százalékkal csökkentette populációjukat, ezzel veszélybe sodorta fennmaradásukat. Általában harapással adják át egymásnak a kórt, amely torz daganatokat okoz pofájukon. A tumor 6 kilós daganatot műtöttek le egy madagaszkári férfi fejéről. akadályozza őket az evésben, tehát gyakorlatilag éhen pusztulnak vagy megfulladnak. A daganatFelcsillant a remény a tasmán ördög megmentésére. emellett roncsolhatja belső szerveiket is. Ausztrál kutatók igyekeznek vakcinát kifejleszteni a vadállatokLenyűgöző képek a kenyai vadvilág változatos élővilágáról. megvédésre.

Fotó: Wikimedia Commons/Wayne McLean
Fotó: Wikimedia Commons/flickr/Prince Roy 

Az állat magányos, de nem territoriális és éjjel aktív. Ha megtámadják, vagy ha a fajtársait akarja elkergetni a dög mellől, hangos, rekedt morgással és fogcsikorgatással próbálkozik megfélemlíteni az ellenfelét. Tápláléka növények és kisebb emlősök, madarakCigarettacsikkeket építenek fészkükbe a városi madarak a paraziták ellen. , hüllők, kétéltűek, rovarokSzöcskegombóc, méhlárva taco, lepkemousse - új szakácskönyvvel népszerűsítik a rovarok fogyasztását. és dögök. Általában 5-8 évig él, az ivarérettséget pedig 2 éves korban éri el. A párzási időszak április-május között van. A vemhesség 21 napig tart, ennek végén tucatnyi alulfejlett kölyök születik, de csak 2-4 utód jut be az erszénybe. A nőstény 7-8 hónapig szoptatja kicsinyeit, amikor a kölykök kinőtték az erszényt, sokszor az anyjuk hátán vitetik magukat.

Fotó: Wikimedia Commons/JJ Harrison


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!