Ahol 8 millió emberre egy magyar szemorvos jut

Dr. Hardi Richárd önkéntes magyar szemész és misszionárius két Magyarországnyi területen látja el szakorvosi feladatait a Kongó7 évesen 80 kilométert gyalogolt az őserdőben egy kislány, hogy visszakaphassa látását. i Demokratikus Köztársaságban. A hozzá tartozó területen nagyjából nyolc millióan élnek, és Richárd az egyetlen szemorvos a régióban. Évente több száz beteget operál szürkehályoggal, az elmúlt 20 év alatt eddig több mint 8000 embernek adta vissza a látását. Elképesztő körülmények között dolgozik nap mint nap a világ egyik legkorruptabb országában, ahol esélytelennek tűnik az egészségügyi fejlesztés.

Hajdú D. András hússzoros Magyar Sajtófotó-díjas és Pictures of the Year-díjas dokumentarista fotós két Top10 síterep, amin még biztosan sosem síelt. napot töltött az Kongói Demokratikus Köztársaságban, hogy Dr. Hardi Richárd munkáját megörökítse.

„Nem csak azt keresem, hogyan lehet az adott történetből jó képanyagot csinálni; elkezd őrülten járni az agyam, miként tudnék ezzel változtatni az ügyön, egyes emberekHírességek hasonmásai. helyzetén, ráirányítani a figyelmet bizonyos dolgokra, jelenségekre. Ezért csinálom, olyan erővel hajt a segítő szándék és a megismerés vágya, hogy akár kapok a projektre pénzt, akár nem, belevágok.” – mesélte Hajdú D. András fotóriporter.

Egy magyar szemorvos Kongóban
Dr. Hardi Richárd útban az újabb őserdei misszió helyszínére. Az utak annyira elhasználódottak, hogy a mindössze 400 km-es útvonal 3-4 nap alatt tehető meg terepjáróval.

Egy magyar szemorvos Kongóban
Dr. Hardi Richárd munkája szinte kizárólag alapítványi forrásokból finanszírozott, miután a kongói állam nem tud megfelelő orvosi ellátást biztosítani.

Egy magyar szemorvos Kongóban
Tömegközlekedés hiányában, a betegek gyalogszerrel vagy egy bicikliA világ egyik leggyorsabb biciklije. csomagtartóján érkeznek a rendelőbe, a szürkehályogtól gyakran teljesen vakon. Sokszor akár heteken keresztül, több száz kilométert gyalogolva, rokonokba kapaszkodva érkeznek a rendelőhöz.

Egy magyar szemorvos Kongóban
A kórház áramellátása akadozik, ezért Richárd doktor asszisztensei zseblámpával vizsgálják az egyik beteg szemétEgy heti szemét - Gregg Segal megdöbbentő fotósorozata. .

Egy magyar szemorvos Kongóban
A műtétes napok embert próbálóak: az egyenlítői hőségben a doktor reggel 9 és délután 4 között megállás nélkül operál, akár napi 20-22 pácienst is. Éppen ezért általában Richárd doktor sok esetben csak a páciens egyik szemét operálja meg, mivel így kétszer annyi beteget tud ellátni.

Egy magyar szemorvos Kongóban
A szürkehályog7 évesen 80 kilométert gyalogolt az őserdőben egy kislány, hogy visszakaphassa látását. műtétTöbb mint száz kilogrammot fogyott 25 nap alatt a világ legkövérebb nője. másnapján betegek várnak az őserdei ideiglenes műtő előtt a kötés eltávolítására és a heg felülvizsgálatára.

Egy magyar szemorvos Kongóban
Étienne, Dr. Hardi Richárd kongói segítője viszi ki az egyik kis pácienst szemműtéte után a Mbuji-Mayi rendelőből.

Egy magyar szemorvos Kongóban
A hétéves Mbedji mindkét szemére megvakult a szürkehályog miatt 3 éve. Családja 80 km-ről hozta be gyalogosan Richárd műtőjébe, az út 3 napig tartott.

Egy magyar szemorvos Kongóban
Az altatásból ébredező Mbedjit nagymamája viszi haza az ablaktalan sárkunyhóba, amit szívességből kaptak kölcsön egy közelben élő rokontól.

Egy magyar szemorvos Kongóban
A szemműtét7 évesen 80 kilométert gyalogolt az őserdőben egy kislány, hogy visszakaphassa látását. sikeres volt, Mbedji másnap már tökéletesen látott, és 3 év után újra tökéletesen látott.

András tervei szerint idén nyártól szeretné tovább folytatni a kongói projektet, most ezen a linken pusztán egy szavazattal lehet őt támogatni céljai elérésében! További munkái és projektjei az alábbi Facebook oldalon követhetőek nyomon.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!