A világ legerősebb árapály jelensége a Fundy-öbölben

A Fundy-öböl világhírnevét minden bizonnyal az árapály hatalmasTúlméretezett kutyák. vízszintkülönbségének köszönheti. A Bostonnál kezdődő Main-öböl északkeleti irányban összeszűkülő részét képező Fundy-öböl KanadaA legszebb kilátással rendelkező szállodák. két tartománya, New Brunswick és Új-SkóciaJégpalacsinták lepték el a skóciai Dee folyót. közé ékelődött. Az öböl nevének eredete valószínűleg a XVI. századból ered. A portugálok „Rio Fundo”-nak nevezték el, ami mély folyóKülönös jelenség az Amazonas és a Rio Negro találkozásánál. t jelent. Az öböl valóban folyószerű. 300 km hosszú, 20-100 km széles, 300 m mély tengerHolt-tenger - eltűnőben lévő csoda. öböl partjai meredekek és magasak.

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Az egész világon a Fundy-öbölben a legerősebb az árapály mozgása, az apály és dagály közti szintkülönbség elérheti a 16-20 métert is, az eddig mért legnagyobbMirnij gyémántbánya - hatalmas lyuk tátong Jakutföldön. különbség pedig 21,6 méter volt. Az öböl belsejében a gyakran 20 méterre megemelkedő árhullám miatt az áramlás egyes helyeken elérheti a 13-15 km/óra sebességet is. Az óriási mennyiségű vízAfrikai gyerekek reakciója, amikor először isznak tiszta vizet. gyakori és erőteljes mozgása hatalmas energiát jelent. Ezt kihasználva 1984-ben megépítették Észak-AmerikaHatalmas repülőgép temetők Amerikában. első és egyetlen modern, az árapály energiájának kinyerésére szolgáló üzemét. Az annapolisi állomás 300 millió kw/h villamos energiát termel évente, ami 4500 otthon áram ellátását oldja meg.

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Fundy-öböl

A dagályhullám magasságátA Sárga-folyó tisztítása. a Fundy-öbölben a HoldA nap képe - A Hold mellett járt a Nemzetközi űrállomás. és a Nap vonzereje mellett maga az öböl alakja is növeli. Mivel meredek fala egyre szűkül valósággal összeszorítja a vizet s ez által megemeli a vízszintet. A Fundy-öbölben figyelhető meg a világA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. egyik legkülönlegesebb természeti jelensége: a visszaforduló vízesésA világ 10 legszebb vízesése. . Apály idején a Saint John folyó vize szeszélyesen, tajtékozva zúdul le a sziklákBeachy Head - csodás látványt nyújtó hófehér sziklák. között a tenger felé, dagálykor viszont, amikor a több emeletnyi magasságú árhullám betör az öbölbe, a víz visszafelé kezd hömpölyögni. Naponta kétszer lehetünk szemtanúi ennek a csodálatos eseménynek.

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Fundy-öböl

A Hopewell-sziklák a Fundy-öböl talán legismertebb képződményei. A hullámok felszínformáló hatása alakítja őket a leglátványosabban. Ezen kliffek alapanyaga könnyen erodálódó, puha homokkő és sötét színű üledékes kőzetté szilárdult kavics. Az árhullámok folytonos mozgása koptatja a gombasziklák lábát, míg a felső rész lassabban mállik, így alakul ki különlegesKeukenhof - a világ legnagyobb és legszebb virágoskertje. formájuk.

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Fundy-öböl

Fundy-öbölHa érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!