A tudományos elméleteknek ellentmondó jelenséget észlelt a Hubble egy fekete lyuk körül

A tudományos elméleteknek ellentmondó jelenséget észlelt egy fekete lyukElőször sikerült felvételt készíteni egy fekete lyukról. körül a HubbleNegyedmillió galaxis látható a Hubble felvételeiből összeállított lenyűgöző panorámaképen. űrteleszkóp: egy vékony gázlemez örvénylik egy 130 millió fényévnyire lévő, szupermasszív fekete lyukA világegyetem hajnaláról származó szupermasszív fekete lyukakat fedeztek fel. körül.

A jelenlegi elméletek alapján egy ilyen lemez nem létezhetne az NGC 3147 elnevezésű, halvány, aktív spirálgalaxis szívében – írják a kutatók a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban bemutatott tanulmányban.

Forrás: NASA, ESAAz univerzum eddig ismert legfényesebb és legtávolabbi pulzárjára bukkantak. , S. Bianchi (Università degli Studi Roma Tre University), A. Laor (Technion-Israel Institute of Technology), and M. Chiaberge (ESA, STScI, and JHU)

Eddig úgy vélték, a fekete lyukakKét újabb gravitációshullám-forrást találtak - összeolvadó fekete lyukak lehetnek. az NGC 3147-eshez hasonló galaxisokban „éheznek”, mivel a gravitációval a lyukba áramló anyag nem elég, hogy táplálja őket. Ezért rejtélyMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. , hogy jöhetett létre egy éhező feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. lyukÓriási lyukak Guatemalában a város közepén. körül vékony lemez, ami azokra a sokkal nagyobb lemezekre hasonlít, amelyeket rendkívül aktív galaxisokban találtak.

A csillagFelfedezték az eddigi legtávolabbi csillagot. ászok az NGC 3147 galaxist eredetileg azért választották ki, hogy alátámasszák azt az elméletet, mely szerint növekvő lemez alakul ki, ha hatalmas mennyiségű gázt nyel el egy fekete lyuk. A lemez azonban hajlamos a letöredezésre és halványabbá válik, amint kevesebb a beáramló anyag mennyisége – írja a NASA.

Forrás: Hubble/Judy Schmidt/flickr 

„Ez ugyanolyan lemez, mint amelyet ennél ezerszer vagy százezerszer fényesebb objektumoknál látunk. A nagyon halvány galaxisokban tapasztalható gázok dinamikájának jelenlegi elmélete nyilvánvalóan megbukott” – mondta Stefano Bianchi, a tanulmány társszerzője, az olaszországi Universita degli Studi Roma Tre kutatója.

Forrás: ESA/Hubble, M. Kornmesser

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!