A Nazca-vonalaknál is régebbi ábrákat fedeztek fel

Több tucat új ábrát, geoglifát fedeztek fel régészek a híres NazcaA Nazca-vonalak rejtélye. -vonalakTöbb mint ötven, korábban ismeretlen geoglifát fedeztek fel a Nazca-sivatagban. közelében, PeruEgy orrszarvú és egy tengeri vidra keverékére hasonlított az ősi négylábú bálna. déli részén – jelentette be a kulturális minisztérium. Az eddig ismeretlen, drónfelvételeken felfedezett vonalakból többek között kardszárnyú delfinekFolytatódik a cetek tömeges partra vetődése Új-Zélandon. és egy táncoló nő alakja is kirajzolódik. A régészek szerint az ábrákat a Paracas-kultúra idején készítették több mint kétezer éve, vagyis évszázadokkal azelőtt, hogy a Nazca-kultúra népei hasonló gigantikus rajzokat alkottak volna a közelben – mondta Johny Isla, a minisztérium helyi kutatásValójában nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik. ának vezetője.

Forrás:: flickr/ines s.

Drónokkal térképezték fel azt a további 25 geoglifát, amelyeket korábban vettek észre helyi lakosok. A robotrepülők lehetővé tették a dokumentáció kiszélesítését és új ábrák felfedezésA kardszárnyú delfinek eddig ismeretlen faját fedezhették fel Chile partjainál. ét – tette hozzá a régész. A Nazca-vonalakkal ellentétben, amelyek többsége csak a magasból látható, több úgynevezett Palpa-vonalat hegyoldalakban alakítottak ki, ezek lentről is megfigyelhetők – írta a minisztérium közleménye.

A Nazca- és a Paracas-kultúrák geoglifái Peru spanyol Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. dítás előtti, más néven prekolumbián történelmének páratlan gazdagságára hívják fel a figyelmet. Egyelőre a régészek számára is rejtélyesek, mivel senki sem tudja biztosan, miért készítették őket és miért ilyen hatalmasak. Kérdés az is, miért folytatták az ábrák készítését ilyen hosszú időn, összesen 1200 éven át – tette hozzá Isla.

A most felfedezett ábrákat évszázadokkal azelőtt készítették, hogy a Nazca-kultúra népei hasonló gigantikus rajzokat alkottak

Az UNESCOVeszélyt jelentenek a világörökségi helyszínekre az óceánjáró hajók. világörökségi listáján 1994 óta szereplő Nazca-vonalakat letelepedést kereső földfoglalók és a közeli országútról letérő autók is károsították. Idén januárban egy eltévedt kamionÖtletes kampány a kamionok biztonságos előzésére. rongálta meg a híres vonalak egy részét, amikor a tiltó táblák ellenére a fennsíkra hajtott. 2014-ben a GreenpeaceGreenpeace-aktivisták taposták össze a Nazca-vonalakat. környezetvédő szervezet bocsánatot kért Perutól, mert egy akciója során, amikor a levegőből olvasható, talajra terített textilbetűkkel akarták felhívni a figyelmet a változás fontosságára, megrongálták a finom vonalakat.

A Nazca-vonalakA Nazca-vonalak rejtélye. 1994 óta szerepelnek világörökségi listán (Forrás:  Diego Delso/Wikimedia Commons CC-BY-SA)
Forrás: Diego Delso/Wikimedia Commons CC-BY-SA

Isla szerint a Greenpeace-incidens késztette arra a minisztériumot, hogy a tartomány régészeti kincseinek megóvására tervet készítsen, amely az új felfedezéseket is előmozdítja.

“Még nem jártunk az új vonalak mentén, csak fotókat készítettünk, egyelőre a kutatás első szakaszában vagyunk – mondta a régész.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!