A Naphoz hasonlóan forró bolygóra bukkantak

A Naphoz hasonlóan forró, 4300 Celsius-fokos felszínű bolygóra bukkantak amerikai kutatók. A nagy hőmérséklet oka egyrészt az, hogy a KELT-9b katalógusjelű bolygó csillaga maga is nagyon forró, másrészt az égitest olyan közel kering hozzá, hogy csupán két földi napra van szüksége ahhoz, hogy megkerülje. Mivel nagyon közel van a csillaghoz, a bolygó nem lesz hosszú életű. A légkörBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. ében lévő gázok elpusztulnak a sugárzástól és az űrbe vesznek. A kutatók szerint a planéta üstököshöz hasonlít, ahogyan – különös módon – a sarkpontjainál kerüli meg a csillagot. A 650 fényévnyi távolságra, a Hattyú csillagképben újonnan felfedezett bolygóNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. ról a Nature tudományos lapban számoltak be az Ohiói Állami Egyetem munkatársai, az égitest különlegesKülönleges korallzátonyt fedeztek fel Olaszország partjainál. tulajdonságait az Amerikai CsillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. ászati Társaság tavaszi találkozóján is ismertették a texasi Austinban.

Forrás: Robert Hurt/NASAA NASA bemutatta a Mars-misszióra készülő űrhajósokat. /JPL-CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről.

“A KELT-9b-t 2014-ben találtuk, és ilyen sokáig tartott, amíg meggyőződhettünk arról, hogy ez az igazán bizarr és szokatlan világ valójában egy csillag körül keringő bolygó” – mondta Scott Gaudi kutató a BBC News-nak. A szakértők jól ismerik a bolygó méreteit és tömegét: a Jupiternél háromszor súlyosabb és kétszer nagyobb. A főcsillag tulajdonságai is ismertek: 2,5-szer nagyobb tömegű, mint a NapÍgy néz ki a Nemzetközi Űrállomás Csákányházáról. és kétszer olyan forró. Nagyon gyorsan kering, így szinte laposnak tűnik. A bolygó – ugyanúgy, ahogy a HoldÉletre alkalmas lehet a Szaturnusz egyik holdja. a FöldBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. körül – kötötten kering a csillag körül, tehát mindig ugyanaz az oldala fordul a csillag felé. “Nappali” oldala így több mint 4300 Celsius-fokos, melegebb, mint egy átlagos vörös törpeIsmeretlen eredetű jeleket fogtak a világűrből. csillag felszíne, amely a TejútrendszerLenyűgöző csillagfolyamot fedeztek fel a déli égbolton. leggyakoribb csillagtípusa.

Forrás: Robert Hurt/NASA/JPL-Caltech

A KELT-9 főcsillaga olyan sok ibolyántúli sugárzást bocsát ki, hogy valószínűleg ezzel teljesen erodálja a bolygó légkörét. Gaudi csapatának számításai szerint jelenleg 10 milliárd vagy 10 billió gramm/másodperc sebességgel erodálódik. Ha a bolygó sziklás maggal rendelkezne, az végül a felszínre kerülne, de sokkal elképzelhetőbb vég a kutatók szerint az, hogy a bolygót elnyeli a csillaga. A csillag egy úgynevezett A-típusú égitest, amelyek rövid életűek. Csak évmilliókig léteznek ellentétben például a Nappal, mely még várhatóan további évmilliárdokon át létezik. A bolygót az arizonai Winer Observatory Kilodegree Extremely Little Telescope (KELT) nevű teleszkópjával fedezték fel. A KELT egyike annak a két műszernek, amelyek kifejezetten a fényes csillag körül keringő bolygók azonosítására fejlesztettek ki.

MTI, BBC, NASA, Caltech


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!