A Naphoz hasonlóan forró bolygóra bukkantak

A Naphoz hasonlóan forró, 4300 Celsius-fokos felszínű bolygóra bukkantak amerikai kutatók. A nagy hőmérséklet oka egyrészt az, hogy a KELT-9b katalógusjelű bolygó csillaga maga is nagyon forró, másrészt az égitest olyan közel kering hozzá, hogy csupán két földi napra van szüksége ahhoz, hogy megkerülje. Mivel nagyon közel van a csillaghoz, a bolygó nem lesz hosszú életű. A légkörMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. ében lévő gázok elpusztulnak a sugárzástól és az űrbe vesznek. A kutatók szerint a planéta üstököshöz hasonlít, ahogyan – különös módon – a sarkpontjainál kerüli meg a csillagot. A 650 fényévnyi távolságra, a Hattyú csillagképben újonnan felfedezett bolygóSzázhetven éve fedezték fel a Neptunuszt. ról a Nature tudományos lapban számoltak be az Ohiói Állami Egyetem munkatársai, az égitest különlegesElőször észleltek porvihart a Titánon, a Szaturnusz különleges holdján. tulajdonságait az Amerikai CsillagAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. ászati Társaság tavaszi találkozóján is ismertették a texasi Austinban.

Forrás: Robert Hurt/NASALélegzetelállító felvételt készített a Hubble a lenyűgöző Buborék-ködről. /JPL-CaltechAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről.

“A KELT-9b-t 2014-ben találtuk, és ilyen sokáig tartott, amíg meggyőződhettünk arról, hogy ez az igazán bizarr és szokatlan világ valójában egy csillag körül keringő bolygó” – mondta Scott Gaudi kutató a BBC News-nak. A szakértők jól ismerik a bolygó méreteit és tömegét: a Jupiternél háromszor súlyosabb és kétszer nagyobb. A főcsillag tulajdonságai is ismertek: 2,5-szer nagyobb tömegű, mint a NapKülönleges hullámokat fedeztek fel a Napon, melyek létezését már évtizedek óta kutatják. és kétszer olyan forró. Nagyon gyorsan kering, így szinte laposnak tűnik. A bolygó – ugyanúgy, ahogy a HoldKiderült, miért marad egyben a Szaturnusz nagy gyűrűje. a FöldBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. körül – kötötten kering a csillag körül, tehát mindig ugyanaz az oldala fordul a csillag felé. “Nappali” oldala így több mint 4300 Celsius-fokos, melegebb, mint egy átlagos vörös törpeIsmeretlen eredetű jeleket fogtak a világűrből. csillag felszíne, amely a TejútrendszerMegtalálták a Tejútrendszer rég elveszett "testvérét". leggyakoribb csillagtípusa.

Forrás: Robert Hurt/NASA/JPL-Caltech

A KELT-9 főcsillaga olyan sok ibolyántúli sugárzást bocsát ki, hogy valószínűleg ezzel teljesen erodálja a bolygó légkörét. Gaudi csapatának számításai szerint jelenleg 10 milliárd vagy 10 billió gramm/másodperc sebességgel erodálódik. Ha a bolygó sziklás maggal rendelkezne, az végül a felszínre kerülne, de sokkal elképzelhetőbb vég a kutatók szerint az, hogy a bolygót elnyeli a csillaga. A csillag egy úgynevezett A-típusú égitest, amelyek rövid életűek. Csak évmilliókig léteznek ellentétben például a Nappal, mely még várhatóan további évmilliárdokon át létezik. A bolygót az arizonai Winer Observatory Kilodegree Extremely Little Telescope (KELT) nevű teleszkópjával fedezték fel. A KELT egyike annak a két műszernek, amelyek kifejezetten a fényes csillag körül keringő bolygók azonosítására fejlesztettek ki.

MTI, BBC, NASA, Caltech


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!