A legszélesebb vízesés a világon – Viktória vízesés

A Viktória-vízesésSzivárvány a Viktória-vízesés felett. (Mosi-oa-Tunya) két ország: ZambiaZambia betiltja a nagymacskák vadászatát. és ZimbabweBíróság elé állították az orvvadász fogorvos cinkosait. határán található. Helyi elnevezése a makololóktól származik: Mosi-oa-Tunya jelentése „mennydörgő gőzölgés” és „robajló füst”. A név onnan ered, hogy a vízA világ legtisztább tavai. száz méteres mélységbe alázúduló hangját háromszáz méteres párafüggöny egészíti ki. A Viktória vízesésA lenyűgöző Erawan-vízesés Thaiföldön. 1708 méter széles vízzuhataga a legszélesebb a világon, közvetlen környékét mindkét ország nemzeti parkká nyilvánította, és 1989-ben az UNESCOAnavilhanas Nemzeti Park - a Föld egyik legnagyobb édesvízi szigetvilága. -Világörökség5+1 érdekesség a páratlan szépségű Galápagos-szigetekről. részeként nemzetközi védelemben is részesül.

Méretei, adatai

A Viktória-vízesés 1708 méter széles és ezzel a legszélesebb vízesés a világon. Magassága 61-108 méter között van. Az AngolaA világ legnagyobb nemzeti parkja. , Zimbabwe, NamíbiaHajóroncsok a Namib-sivatagban - a hírhedt Csontvázpart. , Zambia és MozambikSikerült megtisztítani Mozambikot a taposóaknáktól az aknakereső patkányoknak köszönhetően. területén keresztül folyó Zambézi folyam – amelyik a vízesést táplálja – AfrikaA Kongó-medence esőerdeje. déli részének legnagyobbAllure of the Seas - a világ legnagyobb utasszállító óceánjáró hajója. folyama. 2736 kilométeres hosszával a FöldAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. folyó13 érdekesség a Dunáról. i közt a 39., Afrikában a Nílus, a Kongó és a NigerAfrikai repülőterek. után a negyedik leghosszabbA leghosszabb nevű városok a világon. . Vízgyűjtő területe 1,33 millió négyzetkilométer, átlagos vízmennyisége a vízesésnél 1400 m³ másodpercenként, de esőAz utóbbi 26 év legnagyobb vihara közelít Nagy-Britanniához. s évszakban eléri a 5000 m³-t másodpercenként. A felfelé meredő sziklák és a kiemelkedő szigetekTrinidad és Tobago - varázslatos szigetvilág a Karib-térségben. öt nagyobb zuhatagra osztják a vízesést: Ördög vízesése, Fő-zuhatag, Lópatkó-zuhatag, SzivárványSzivárvány a Viktória-vízesés felett. -zuhatag és Keleti-zuhatag . A Viktória-vízesés alatt a víz 25-75 méter széles szakadékba jut, innen egy erre merőleges, 65 méter széles és 120 méter hosszú csatornán áramlik ki, amely a Fortyogó Üst nevű katlanba torkollik. Ennek mélysége száraz időszakban 17 méter, esős időszakban a dupláját is elérheti – ilyenkor a vízsebesség eléri a 150 km/órát. A Viktória-vízesés az átfolyt vízmennyiség tekintetében a világon a tizenegyedik helyen áll.

Keletkezése

Zambia területének legnagyobb részét az ősi afrikai masszívum kőzetein kialakult 1000–1500 méter magas fennsíkok: a Katanga-fennsík, a Zambézi-fennsík és a Lunda-küszöb alkotják. Az ország déli határán, a Zambézi-fennsíkon alakult ki a Viktória-vízesés, amely körülbelül 150 millió évvel ezelőtt keletkezett. Eredetileg közelebb lehetett a folyótorkolathoz, ám az évmilliók során mintegy 150 kilométernyit elmozdult észak felé fokozatosan alakítva a bazaltfennsík felületét. A bazaltot vulkánkitörések garmada hozta létre és a rétegek elérik 18-30 métert.

150-200 millió évvel ezelőtt sziklahasadékokat puhább kőzetek töltötték ki, ám azokat a víztömeg kimosta, majd magát a keményebb bazaltot is erodálta. Balázs Dénes magyar kutató fedezte fel, hogy az egyes mederszakaszok a vízesés korábbi helyét jelölik. A víz a lávamedrében, amelyet repedések hálóznak be, talált magának utat, s a törésvonalakat újabb mederszakaszokká szélesítette. A folyamat a mai napig nem állt le, a mai zuhogó a nyolcadik, amely az utóbbi félmillió év alatt alakult ki. Újabban a Cataract-szigetnél figyelhetőek meg az új vízesés képződésének első jelei, itt már körülbelül 30 méterrel lejjebb van a sziklaFöldünk csodálatos és gyönyörű helyei 1-1 fotón bemutatva. pereme, s a folyó várhatóan addig mélyíti majd a sziklát, amíg a Zambézi ebbe a hasadékba fog belezuhanni, az új most már a kilencedik zuhogó kialakulására néhány százezer évet még várni kell.

Viktória vízesés

Érdekességek

A zuhatag közelében található a világ egyik legnagyobb és legidősebb baobabfa példánya. A nagy majomkenyérfaSorra pusztulnak el Afrika legöregebb és legnagyobb majomkenyérfái. volt a találkozási pontja korábban az idetévedő kereskedőknek, kalandoroknak és utazóknak egykoron. A Viktória-vízesés óriási értéke, hogy az épületekkel, parkolókkal és egyéb civilizációs vívmányokkal nem tették tönkre a természetLélegzetelállító kristálybarlang Mexikóban. eredeti állapotát, csak egy-egy, a dzsungelbe rejtett kiláA festői szépségű Huron-tó. pontról tekinthető meg a vízesés. A fotós turisták egyik fő programja a vízesés által létrehozott szivárványok kergetése, amely napszaktól függően mindig más és máshol tűnik fel.

Viktória vízesés

Viktória vízesés

Viktória vízesés


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!