A kínai pandaközpont imádnivaló újszülött pandái

A pandák egykor nagy számban éltek Peking és a Himalája között, sok ezer négyzetkilométernyi területen. Az ember terjeszkedése és élőhelyeik pusztulása következtében azonban ma a kihalásKihalás fenyegeti az "élő kövületnek" számító kínai óriásszalamandrát. veszélye fenyegeti őket. Elterjedésük bambuszerdő-maradványfoltokra korlátozódik Nyugat-Kína10.000 kutyát vágnak le minden évben a jülini kutyahús-fesztiválon [18+]. távoli vidékein, és már csak alig 1600 példány él szabadon belőlük. Kínában ezért minden idők egyik legnagyobb szabású természetvédelmi programjába fogtak. A Pi Feng-hszia Nemzeti ParkA kihalás fenyegette hegyi gorillák élőhelyén engedélyez olajfúrásokat Kongó. a pandavédelem kínai központjává nőtte ki magát, ahol elkötelezett állatgondozók sokasága dolgozik a pandák szaporodásának elősegítésén, a bocsok egészséges felnevelésén és a pandák természetbe való visszaszoktatásán.

Újszülött pandák

A nőstény pandák egy évben mindössze két napig fogamzóképesek, így ezen rövid idő alatt kell a pároztatást sikerre vinni. A pandáknak gyakran születnek ikreik, az anya azonban általában kiválasztja magának az erősebbiket, mert nem tud egyszerre mindkét kölyökről gondoskodni. A gyengébb tehát ritkán marad életben, a pandaközpontban azonban minden élet számít.

Újszülött pandák

A gondozók ezért megosztják a szülői feladatokat az anyaállattal, és közösen gondoskodnak a születéskor mindössze 90 grammos kicsinyekről. A munkamegosztás azonban nem zajlik egyszerűen, a gondozók ugyanis kétnaponta kicserélik az ikreket a pandák kifutójában, hogy az anya felváltva táplálhassa mindkét kölykét. Majd hét hónapos korukban a kölykök a pandaóvodába kerülnek, ahol teljes körű gondoskodás mellett felkészítik őket a felnőtt életre a vadonban.

Újszülött pandák

A pandatelep és pandaóvoda mára turistalátványossággá vált. A látogatók elől lezárt területeken mindeközben azonban komoly és összehangolt munka100 éves kora ellenére heti 6 napot dolgozik egy tisztítóban egy amerikai néni. folyik. A NatGeo WildVad Kongó. Óriáspandák című filmje most a „kulisszák” mögé pillant be, és lenyűgöző, korábban nem látott képsorokon mutatja be a pandák életét a központban, a bocsok fogantatásáAnyjuk hátán hajókáztak át a tavon a medvebocsok. l kezdve egészen a természetbe való visszaszoktatásig.

Újszülött pandák

Újszülött pandák

Az Óriáspandák című film szeptember 13-án 20 órakor látható a NatGeoA National Geographic Traveler fotópályázat idei nyertesei. Wild műsorán.

Videó  a pandák neveléséről: Óriáspandák 

További információk itt: natgeotv

Újszülött pandák


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!