A japán részecskegyorsítótól remélik a sötét anyag titkainak megfejtését

Új kutatásNemzetközi kutatócsoport próbálja feltárni Zélandia titkait. indult a sötét anyagNem találtak sötét anyagot a világ legérzékenyebb detektorával. után a japánMűanyaghulladék miatt pusztult el több állat a "szarvasok városában". részecskegyorsítóKét év után újraindították a nagy hadronütköztetőt. ban, a SuperKEKB nemrég kezdte meg kutatássorozatát. A Belle II nevű detektorRekordot állított fel a sötét anyagot kutató új detektor. adataitól a kutatók azt remélik, hogy új információkat szolgáltatnak az anyagA világ legkönnyebb szilárd anyagát alkották meg Kínában. és antianyag, valamint a sötét anyag különbözőségeiről.

Forrás: Wikimedia Commons/Kestrel

A Tokió közelében lévő Cukubában található SuperKEKB részecskegyorsíIsmeretlen eredetű mérgező anyag kerülhetett a Városligeti tó vizébe. ban elektronokat és pozitronokat ütköztetnek. A Belle II detektorban regisztrálják az első részecskeÚj egzotikus részecskét figyeltek meg a nagy hadronütköztetőben folyó kísérletekben. ütközéseket. A SuperKEKB abban különbözik az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERNKét év után újraindították a nagy hadronütköztetőt. ) nagy hadronütköztetőKét év után újraindították a nagy hadronütköztetőt. jétől (LHCKét év után újraindították a nagy hadronütköztetőt. ), hogy kevesebb energiával nagyobb interakciós arányt ér el. Ezáltal lehetővé válnak a precízebb mérések – emelték ki a tudósok.

A Belle II kísérletÚj egzotikus részecskét figyeltek meg a nagy hadronütköztetőben folyó kísérletekben. célja, hogy 50-szer több adatot gyűjtsön össze, mint elődje, a Belle, amely 2010-ig üzemelt. Itt mutatták ki először az anyag és antianyag különbözőségeit. Ezeket Kobajasi Makoto és Maszkava Tosihide japán fizikusok írtak le elméletÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. ükben, amelyért 2008-ban fizikai Nobel-díjat kaptak.

Forrás: Wikimedia Commons/Nanae Taniguchi

„Eddigi tudásunkkal az univerzumFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. energiatartalmának csak mintegy öt százaléka írható le, a sötét energia és a sötét anyag tulajdonságai azonban nem. Reméljük, hogy az új detektorral az eddig ismert standard modellen túli eredményeket is elérünk” – mondta Christoph Schwanda, a Super-KEKB osztrák kutatócsoportjának tagja. A Belle II kísérletsorozat 2027-ig tart.

Hubble, NASAÜzenetet küld a NASA a 40 éve útnak indított Voyager-1 űrszondának. , N. Benitez, T. Broadhurst (The Hebrew University), H. Ford (JHU), M. Clampin (STScI),G. Hartig (STScI), G. Illingworth (Lick Observatory),ESA

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!