400 évig is élhet a grönlandi cápa, a világ leghosszabb életű gerincese

A grönlandi cápaRitka felvétel – videóra vették ahogy, a kardszárnyú delfinek levadásznak egy cápát. a leghosszabb életű gerinces a világon, mely több mint 400 évig is élhet – állapította meg új mérési módszerekkel egy nemzetközi kutatócsoport. A tudósok szerint leginkább az veszélyezteti a gerincesek matuzsálemét, hogy nemi érése az új adatok alapján csak 150 éves kora körül fejeződik be – fejtette ki a Koppenhágai Egyetem munkatársa, Julius Nielsen vezette kutatócsoport a Science tudományos lapban.

A grönlandi cápa az Atlanti-óceán északi részén és a Jeges-tengerben él, öt méternél jóval hosszabbra is megnő. Abból, hogy nagyon lassan növekszik (valószínűleg évente csak egy centiméterrel lesz hosszabb) a tudósok régóta arra következtettek, hogy igen sokáig él.

gronlandi-capaForrás: Julius Nielsen

A hagyományos korbecslés ezeknél a porcos halaknál nem lehetséges, mert nincsenek elmeszesedett szöveteik. Ehelyett a szemlencse fehérjéinek radiokarbonos elemzését használták a halak életkorának meghatározására. A kutatók 28 nőstény cápát vizsgáltak meg, melyeket több expedíció alkalmával fogtak ki, nagyságuk 80 centimétertől jó öt méteresig terjedt. Átlagéletkoruk a mérések alapján 272 év volt. A legnagyobb megvizsgált példány 392 éves volt.

A gerincesek között hosszú életűnek számít a grönlandi bálna is, mely 200 évnél is tovább élhet. A grönlandi cápa rekordját az állatvilágban túlszárnyalja a Balti-tengerben is megtalálható sellőkagyló, mely akár fél évezredet is megérhet.

A friss mérések alapján a grönlandi cápa négyméteresre megnőve fejezi be a nemi érést. A jelenlegi kormeghatározás szerint ez azt jelenti, hogy 150 évig kell élnie, míg szaporodóképes nem lesz.

Forrás: NOAA Okeanos Explorer Program2013 Northeast U.S. Canyons Expedition 

„Azt tudtuk, hogy a grönlandi cápa sokáig él, ám hogy ilyen sokáig, az meglepetésTitokban tartotta a házaspár, hogy ikreik születnek - így reagáltak a meglepetésre a rokonok. volt. A továbbiakban azt kell kinyomozni, miért ilyen hosszú az élettartama” – mondta Jürgen Kriwet, a Bécsi Egyetem paleontológiai intézetének munkatársa. Az élettartam nagyságát gyakran a testmérettel hozzák összefüggésbe, ám a grönlandi nem a legnagyobb testű cápa, és nem is az egyetlen, amely ilyen hideg vizekben él.

A grönlandi cápát (Somniosus microcephalus) a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a mérsékelten fenyegetett kategóriába sorolták. Mivel az állat gyakran kerül a halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászok hálójába, a kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy az ál-elevenszülő cápafajt különösen sebezhetővé teszi az igen késői nemi érés. Populációja a második világháború előtt jelentősen megfogyatkozott, mivel a májából kinyert olajért túlhalászták.

A grönlandi cápa előfordulási területe a Jeges-tengerHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal.  és a hozzátartozó melléktengerek, valamint az Atlanti-óceán északi fele.  A vízfelszín és 2200 méteres mélységek között él – általában 1200 méter mélyen, főleg a partoktól távol, a nyílt vízben. Az 1-12 °C közötti hőmérsékleteket kedveli. Nyugodt természetÓriási holt zóna lesz Amerikában. ű, lassan mozgó cápafaj. Nyílt vízi és fenéklakó halakkal táplálkozik, de zsákmányol fókákat, kisebb ceteket, tengeri madarakat, kalmárokat és tengerisünöket is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!