A gólyatöcs lesz a 2019-es év madara

Az internetes közönség szavazatai alapján a gólyatöcsFotók a tavaszi állatseregletről - földön, vízen, levegőben. lesz a 2019-es év madara, ezért a Magyar Madártani Egyesület (MMEA vándorsólyom az idei év madara. ) kiemelten foglalkozik majd jövőre a faj, és az élőhelyének védelmét szolgáló információk átadásával. A július 3-Intenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l 23-ig tartó szavazás alatt három madárfajra, a gólyatöcsre, a gulipánra és a nagy pólingra lehetett voksolni. Az MME 1979-ben indított Év madara programjának célja, a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása.

Forrás: MME/Orbán Zoltán 

A gólyatöcs kopár, sekély vízborítású helyeken, laza telepeket alkotva, és egyesével is költ. Magyarországon rendszeres fészkel, a költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően 200-1000 pár között alakul. Főleg vízi rovarokat és más gerincteleneket szedeget össze a víz színéről és a partról. Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavakIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti.

Forrás: Wikimedia Commons/JJ Harrison ([email protected])
Forrás: Wikimedia Commons/Alnus 

Vonuló állat, márciusban-áprilisban érkezik meg Afrikából, a költési időszak végén korán útra kel, többségük augusztusban el is hagyja Magyarországot. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

Forrás: Wikimedia Commons/Rushil Fernandes 

Az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja elkészíti a fajbemutató anyagokat, valamint kidolgozza azokat a közösségi programokat, amelyek segítségével a faj előfordulása által érintett helyi csoportok a tavaszi hazatéréskor, a költési időszakban, majd az őszi vonuláskor is be tudják mutatni a fajt.

Forrás: Koshy Koshy/flickr


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!