A földköpeny eddig ismeretlen régióját fedezték fel

A földköpeny eddig ismeretlen régióját fedezték fel a Bermuda-szigetek vulkánkőzeteinek vizsgálata során. A régió a külső földkéregBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. alatt kezdődik és a bolygó belsejébe akár 2900 méterre is lenyúlhat – közölte a Vesztfáliai Wilhelms Egyetem (WWU). A tudósok felfedezésTöbb ezer ismeretlen mikroorganizmust fedeztek fel az óceánok mélyén. ükről a Nature című tudományos lapban számoltak be.

Forrás: NASA Earth Observatory/Jesse Allen /Wikimedia Commons 

A münsteri intézmény közlése szerint a Bermuda-szigetek nemcsak gyönyörű fehérhomokos strandjai miatt számítanak különlegesSzoros kapcsolataik hatására sem adják fel egyedi hangjukat a delfinek. területnek az Atlanti-óceán nyugati részén. A szigetcsoport ugyanis egy 4570 méter magas, 30 millió éve kihunyt vulkánA Föld legnagyobb vulkanikus térségét fedezték fel az Antarktisz jégtakarója alatt. csúcsán helyezkedik el. Erre a geológiai különlegességre összpontosítva egy nemzetközi kutatócsoport részletes geokémiai vizsgálatnak vetette alá a magmából keletkezett kőzeteket. A tudósok célja az volt, hogy a FöldEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében. belső tulajdonságaira vonatkozó következtetéseket vonjanak le.

Forrás: Wikimedia Commons/ U.S. DefenseImagery,DN-SC-95-01815
Forrás: Lee & Chantelle McArthur/flickr 

„Kutatásunk rávilágított arra, hogy még mindig nem teljesek a földköpeny összetételéről alkotott ismereteink, holott már csaknem egy évszázada kutatjuk” – mondta Sarah Mazza, a WWU Planetológiai Intézetének munkatársa, a kutatásElőször sikerült emberi hallósejteket létrehozni. vezetője.

A szakértők feltételezése szerint a most felfedezett köpenyanyag olyan kőzetlemezekből származik, amelyek még a PangeaA Pangea szétválásának időpontját is átírhatja egy különleges, 130 millió éves koponyalelet. , a földtörténet utolsó szuperkontinensének idejéből maradtak hátra és az úgynevezett átmeneti zónában megőrződtek. Ez a 410 és 660 kilométeres mélység közötti terület átmenet az alsó és a felső köpenyréteg között.

Forrás: Wendy Kenigsberg/Clive Howard – Cornell University, modified from Mazza et al. (2019)

Az átmeneti zónáról szerzett új információkat közvetlenül kőzetminták révén szerezték, ami az egyetem szerint különlegesnek számít. A legtöbb eddigi ismeretet a szakértők ugyanis más eljárások révén szerezték, például geofizikai számításokkal vagy a földköpeny mélyén lévő gyémántok vizsgálatával.

„A bermudai felfedezés megmutatta, hogy tovább kell vizsgálnunk az Atlanti-óceán szigeteit, vízVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. alatti hegyeit és más vulkáni régióit, hogy jobban megérthessük a Föld geokémiai fejlődését” – mondta Esteban Gazel, a kutatás másik vezetője, az amerikai Cornell Egyetem munkatársa.

Forrás:  NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckl

Cornell University, WWU, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!