A Duna sokszínű élővilága

A DunaKülönleges és gyönyörű folyók a világ minden tájáról. a második leghosszabb folyam Európában a Volga után. Németországban, a Fekete-erdőben ered két kis patakocska, a Brigach és a Breg összefolyásával Donaueschingennél, és innen délkeleti irányban 2850 kilométert tesz meg a Fekete-tengerig. Magyarország29 látnivaló, amely bebizonyítja, hogy Budapest a legcsodásabb város Európában. egész területe e folyam vízgyűjtőjén terül el, itteni főágának hossza 417 km, ezért az ország vízrajzának meghatározó alkotóeleme.

Duna

Duna

A Duna a világ „legnemzetközibb” folyóGiethoorn - a "holland Velence". ja; 10 országon halad át, vízgyűjtő területe pedig 7 további országot érint. Több jelentős település is emelkedik a partjain, köztük négy jelenlegi fővárosHong Kong - a luxus és a nyomor városa. : Bécs, Pozsony, Budapest29 látnivaló, amely bebizonyítja, hogy Budapest a legcsodásabb város Európában. és Belgrád. A térség kulturális öröksége és természeti adottságai sok turistát vonzanak.

duna

Napjainkban fontos nemzetközi hajóút. A németországi RajnaA leglátványosabb folyótalálkozások. –Majna–Duna-csatornaGigantikus csatornarendszer épül Kínában. 1992-es megépítése óta részét képezi annak a 3500 km-es transzeurópai víziútnak, amely az Északi-tengerA 10 legszebb korallsziget a világon. melletti Rotterdamtól a Fekete-tenger melletti Sulináig ér. A Dunán szállított áruk össztömege 1987-ben elérte a 100 millió tonnát.

Duna

A Duna világméretekben is jelentős hosszúságú folyó, sokféle tájon folyik keresztül. A Duna amint különböző éghajlatú, hidrológiájú területeken folyik keresztül, változatos élővilágnak biztosít élőhelyet. Az áramló víztömegek, a mederfenék, a vízGigantikus csatornarendszer épül Kínában. felszíne, a holtágak és az árterek mind-mind különböző feltételeket biztosítanak az élőlények számára.

Duna

Duna

A Duna holtágai és lassabb folyásai növényi planktonban gazdagok. A gyorsabb folyószakaszokon ezek az élőlények ritkák, mivel a folyó sodrása magával ragadja őket. Elsősorban a lassabb folyásoknál és a holtágakban nagy mennyiségű hínártársulásokat találni. Ezen társulások legjellemzőbb fajai a rucaöröm, a békalencse, a tündérrózsa, a sulyom és a ritkaRitka felvételek az egyik legfurcsább kinézetű mélytengeri élőlényről. vízidara. A partoknál, az alsó szakaszon jellemzőek a nádasok, ahol a nád mellett gyékény is, kijjebb sás fajok találhatók.

Duna

A gyorsabb folyású szakaszoknál a nád helyett egyből füzes cserjés található a folyó mellett. A távolabb található ligetben a magasabb termetű fehér fűz, fehér és fekete nyárMagyarország legvastagabb fája. jellemző. Végül, a kissé szárazabb, de állandó vízellátással rendelkező területeken a Dunára nagyban jellemző „galériaerdők” jönnek létre, ahol a kocsányos tölgy, a mocsártölgy, a szil- és a kőrisfa mellett több kúszónövény, így iszalag, vadszőlő és komló jellemző. A folyóKülönleges, fekete hattyú Győrben. l távolabb eső holtágakban láperdő társulások jönnek létre. Itt a legjellemzőbb fa az enyves éger, az aljnövényzetben pedig mohák és harasztok jellemzők. A dunai holtágak védett növényfaja a lápi csalán.

Duna

Duna

Az egyszerű állatfajok elsősorban a Duna lassú folyású, alsó szakaszán jellemzőek. Az egysejtűek mellett a legelterjedtebbek az apró rákok. A különböző ízeltlábúakat a folyó lassú szakaszain lehet fellelni. A Duna halHerpeszvírust készül bevetni a pontyok ellen az ausztrál kormány. állománya viszonylag szegény, mindössze ötvenkét dunai halfaj ismeretes. Legjellemzőbb halfajok a kecsege, a pontyHerpeszvírust készül bevetni a pontyok ellen az ausztrál kormány. , a csuka, a lesőharcsa, a rózsás márna, a dévérkeszeg, a kárász, a szivárványos ökle, a csapósügér és a fogas. A Duna egyedi halfajai a dunai galóca és a selymes durbincs.

Duna

Duna

A Duna ártere számtalan madárA gólyatöcs a 2019-es év madara. - és emlősfajnak is életteret biztosít. A folyó egyik legjellemzőbb madárfaja a dankasirály, amely még a városi szakaszokon is megtalálható. Szintén minden folyószakaszon megjelennek a récefélék, a vadlibák, a kormoránok és a bíbicek. Elsősorban a Duna-delta környékén honos, de kisebb számban a középső szakaszon is látni szürke gémet, vörös gémet, bakcsót, bölömbikát, függőcinkéket, batlákat. Csak a Duna-delta lakói a rózsás pelikánok. A holtágak, árterek legjellegzetesebb apró emlősei a vízicickány, a vízipocok, a törpe egér, a vidraHihetelen fotósorozat - egy vidra küzdelme az aligátorral. , és az újabban visszaköltöztetett hódAranyos fotóválogatás a hódok világnapja alkalmából. . A ragadozóRitka felvétel – videóra vették ahogy, a kardszárnyú delfinek levadásznak egy cápát. kat elsősorban a vörös róka és a görény képviseli.

Duna

Duna

Duna

Duna

Duna

Duna

Duna

Duna

Duna

Duna

Duna

Duna

Ha érdekel a Duna élővilága, akkor nézd a Viasat Nature Európa Bolygó című műsorát vasárnap 17.20-kor, mert a lebilincselő képsoroknak és a rengeteg új információnak köszönhetően hihetetlen közelségbe hozza ezeket a csodálatos állatokat.

Wachautól, a Duna folyóvölgyétől Traun vad vizéig csodálhatjuk meg  a gólyák és halakÚgy szoknak rá a halak a műanyagra, ahogy a tinik a gyorsételekre. világátA Sárga-folyó tisztítása. , a vidék sajátos kis flóráját és faunáját.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!